НОВИНИ

Президентското вето върху БТР-ите за Украйна - коментар на експертите Ангел Найденов и Димитър Гърдев

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 05.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев демонстрира последователност - наложи вето за предоставяне на бронирана техника на Украйна. Така върна за ново обсъждане темата в Народното събрание. Решението на държавния глава коментираха в студиото на "Денят започва" в контекста на войната в Украйна Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, и Димитър Гърдев, дипломат, председател на Комисията по външна политика в 46-ото Народно събание.

Според Ангел Найденов, ветото е напълно обяснимо и логично:

"Президентът в качеството си на върховен главнокомандващ има право, дори е длъжен да потърси отговори за необходимостта на тази техника за България и за специализираните структури на МВР. Ветото е още една възможност в един неемоционален дебат да св чуят въпросите и отговорите "за" и "против". И това е още една възможност за президента да подскаже или да покаже своята позиция за военната помощ за Украйна."

По думите на Димитър Гърдев, такива дебати се водят в абсолютно всички държави, които подкрепят Украйна:

"Ние не сме си променили позицията с това вето на президента и наистина може би трябва да се обърне внимание на едни по-задълбочени дебати, защото когато беше прието това решение, в комисията по отбрана имаше становище само на един член, управляващите го вкараха в пленарна зала и го гласуваха е един и същи ден на две четения."

Той припомни, че България подкрепя усилията на Украйна за запазване на териториалната цялост в политически план, имаме решение за подпомагане в икономически план и във военнотехнически план и не сме си променили позицията. Водят се дебати навсякъде по света, но държавите излизат с единно становище, това ще се служи и в България, посочи дипломатът.

Техниката, която България предоставя, е остаряла - от 60-те години, част от нея вероятно не е поддържана според необходимите изисквания, но е използваема, макар и с ниска маневреност и слабо въоръжение. Украйна е с проекти и възможности за модернизиране на тези БТР-и, поясни Ангел Найденов и припомни, че тази техника не я предоставяме безвъзмездно.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия отново посреща ЦСКА, но този път в мач за Купата на България
Славия отново посреща ЦСКА, но този път в мач за Купата на България
Жестоките убийства в Северна Македония - какво се знае до момента?
Жестоките убийства в Северна Македония - какво се знае до момента?