НОВИНИ

Президентът наложи вето на предоставянето на БТР-и на Украйна - какви са политическите реакции

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:05, 04.12.2023 (обновена)
9436
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев наложи вето на споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна. Мотивите на държавния глава вижте тук.

  • Споразумението, с което даряваме около 100 БТР-ра от въоръжението на МВР с отпаднала необходимост, беше подписано в София на 8 август и в Киев на 13 ноември.
  • Народното събрание ратифицира документа на 22 ноември
  • Управляващите не очакват Народното събрание да промени позицията си след президентското вето

Подробности вижте във включването на Николай Минков

Според държавния глава предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника не е с отпаднала необходимост, а би могла да се ползва при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

"Когато става дума за национална сигурност, съм склонна да вярвам на него, а не на политици, които правят от това политика, но не мислят как България ще посреща следващи бедствия, не дай си, Боже, не мислят как ще се справят на границата. Така че всеки, който прочете тези мотиви, ще му стане ясно", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заявиха, че не очакват промяна в позицията на парламента заради президентското вето.

"Очаквам ветото да бъде преодоляно възможно по-бързо. Със сигурност народните представители знаеха какво гласуват. Самият факт, че повече от 30 години тези бронетранспортьори никога не са използвани, показва, че те не са били необходими и са отживели времето си. Има други средства, по които работим за да се появят на границата, те са много по-удобни. Няма нужда от тези бронетранспортьори. При военни действия също не могат да се използват при добре оборудвана армия със Страйкъри", заяви премиерът Николай Денков.

"Мога да изразя съжаление за това решение. Решението беше съгласувано с необходимите структури, за да бъде ясна позицията на България. Ако този дебат доведе до това отново да бъдат успокоени гражданите за отпадналата необходимост и отново да заявим солидарност с Украйна, е въпрос на време Народното събрание да си свърши работата. На фона на предишните дебати не очаквам промяна в позицията на Народното събрание", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Председателят на парламента Росен Желязков коментира, че позицията на България за войната в Украйна е последователна и има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента Румен Радев.

Мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатлантическа политика в подкрепа на Украйна, се посочва в позиция на ГЕРБ във Фейсбук. От партията критикуват президента Радев, че за пореден път е демонстрирал неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО.

От ПП-ДБ определиха мотивите на Радев като несъстоятелни.

"Нито един от мотивите не е релевантен. Още повече, че всичките бяха изговорени в зала. Освен това президентът близо 2 години управлява с негови служебни правителства и ако той имаше желание тези БТР-и да отидат в Гражданска защита, можеше да го направи. От тази гледна точка това е наистина политическо лицемерие на президента, което очевидно иска - първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова от една страна, и второ - да генерира някаква енергия за собствения му политически проект", каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определи решението на държавния глава да наложи вето на безвъзмездното предоставяне на БТР-и за Украйна като срамно.

Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че депутатите социалисти ще подкрепят президентското вето. От БСП са съгласни с мотивите на президента като напомниха, че те съвпадат с аргументите, които социалистите изложиха в пленарна зала по време на гласуването.

"Ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна е правилно и ние ще го подкрепим. От началото до края на тази сделка ПГ на "БСП за България" беше "против". Аргументите ни бяха - първо, за липсата на достатъчно информация, второ - че нямаме доказателства, че тази техника е с отпаднала необходимост, трето - че тя може да бъде ползвана в бедствени ситуации, за охрана на оградата и т.н., и четвърто – че това дарение е в ущърб на националната сигурност и защита на националния интерес, националните граници и населението при бедствия и аварии", посочи тя.

От "Възраждане" също декларираха подкрепа за ветото. В позиция, изпратена до медиите се посочва, че Радев повтаря доводите на партията изразени в дебата в парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният шофьор с 4,7 промила алкохол признал, че изпил 1 литър вино
Задържаният шофьор с 4,7 промила алкохол признал, че изпил 1 литър вино
Въвеждат тестове за 9-и клас със задачи по PISA - вижте какви други промени подготвят от МОН
Въвеждат тестове за 9-и клас със задачи по PISA - вижте какви други промени подготвят от МОН