НОВИНИ

Войната в Близкия изток: Израел засилва офанзивата си в палестинската територия

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 04.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Близкия изток - сражения вече се водят на цялата територия на Ивицата Газа, Израел засилва офанзивата си в палестинската територия. Според представител Хамас в Газа няма сигурно място.

Около 70% от болниците в Газа не функционират. Най-малко двама души са загинали при израелски атаки в окупирания Западен бряг.

Израелската армия разпространи кадри от сраженията в ивицата Газа. Съобщава се за активни бойни действия в района на вторият по големина град в ивицата Хан Юнис, твърди се, че е при една от атаките е ликвидиран още един от командирите на палестинската радикална групировка Хамас. След възобновяването на военните действия, Тел Авив разширява офанзивата си.

"Израелската армия продължава да разширява наземната си операция срещу цели на Хамас на територията на ивицата Газа. Военните вече оперират във всички част от ивицата, където има центрове на Хамас. Битката се води лице в лице с терористите", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Тел Авив нареди поредна евакуация на цивилни граждани на юг. В социалните мрежи се разпространява информация за 20 района, за които израелците твърдят, че ще са относително безопасни. Районът обаче вече е пренаселен. Призивите за напускате на определени райони бяха последвани от тежки бомбардировки. Поразен е бежанският лагер Джабалия. Щетите и в Бейт Лахия са огромни.

"Всичко е унищожено! Всичко, което било в тази къща. Тук няма бунтовници, само обикновени хора. Защо светът не вижда, че тук има деца, че ударите са по домове на хората", разказа свидетел.

Палестинската страна съобщава за множество жертви. Според представител на радикалната групировка Хамас, в Газа няма сигурно място. По данни на ООН 1 милион и 800 000 палестинци в Газа са били разселени.

Над 950 000 от тях се намират в 99 обекта на ООН в южната част на страната. Представител на САЩ за пореден път е признал правото на Израел да се защитава, но е добавил, че военните трябва да защитават цивилните.

Съветникът на премиера Бенямин Нетаняху е заявил, че се прави всичко възможно, за да се избегнат жертви сред цивилното население. Днес на посещение в Катар - един от основните медиатори в преговорите между Израел и Хамас, е президентът на Турция - Реджеп Ердоган, който многократно осъди действията на Тел Авив. Очаква се, прекратяването на огъня в Газа да е основната тема по време на срещите на Ердоган.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница, започва отново през януари
Делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница, започва отново през януари
Тенис ракета на Джокович бе продадена на търг за 107 482 долара
Тенис ракета на Джокович бе продадена на търг за 107 482 долара