НОВИНИ

Делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница, започва отново през януари

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 04.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница, започва отново през януари. Това реши на разпоредително заседание днес съдът в Пазарджик. Според защитата на обвиняемия има разминаване в обвинителния акт на прокуратурата. Твърдение, с което не се съгласиха магистратите в Пазарджик, затова дадоха ход на процеса. Делото ще започне по същество на 19 януари следващата година.

"Категорично считаме, че не са допуснати отстраними, съществени процесуални нарушения в досъдебната фаза. Искането, отправено от защитника на подсъдимия, за нас цели само и единствено шиканиране на процеса и забавяне", каза Борис Акалиев, адвокат на семейството на Моника.

"За нас все още е неясно какво е било точно поведението на пострадалата върху пешеходната пътека, защото на едно място прокурорът казва, че тя се е обърнала непосредствено преди удара с обратната си страна спрямо посоката на движение, на друго място казва, че се е спряла. Ние не разбираме дали се е спряла или само се е обърнала", каза Кирил Николов.

Бившият вече полицай Владимир Панайотов блъсна на пешеходна пътека и уби 7-годишната Моника в пазарджишкото село Братаница през 2021 г. При първото разглеждане на делото Окръжен съд Пазарджик осъди Владимир Панайотов на 4 години и 8 месеца затвор - ефективно. Апелативен съд Пловдив намалява присъдата на 3 години условно. ВКС отменя намалената присъда поради явна несправедливост на наказанието и връща делото за ново разглеждане от Апелативен съд Пловдив. Тогава новият състав на Апелативния съд решава да върне делото на първа инстанция, за да се допълни обвинителния акт и делото да тръгне отначало.

Днес пред сградата на съда се проведе протест. Близките на Моника се надяват на по-бърз процес и справедлива ефективна присъда.

"Много ни е тежко. Ние не страдаме 4 - 5 години, колкото може да дадете на един убиец свобода, да го лишите, а ние страдаме цял живот, ние сме орисани за цял живот. Моля вече някакви права ни дайте, за да има възмездие", подчерта Блага Калоферова, майка на загиналото дете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат тестове за 9-и клас със задачи по PISA - вижте какви други промени подготвят от МОН
Въвеждат тестове за 9-и клас със задачи по PISA - вижте какви други промени подготвят от МОН
Войната в Близкия изток: Израел засилва офанзивата си в палестинската територия
Войната в Близкия изток: Израел засилва офанзивата си в палестинската територия