НОВИНИ

Мониторинговата група към ЕП кани Кирил Петков на изслушване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:12, 18.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
кирил петков мерките бъдат определени интензивните легла
Слушай новината

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел, съобщи евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Елена Йончева, която е член на мониторинговата група.

Евродепутатите ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната.

Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията.

На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти.

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент и др.

В мониторинговата група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група. Наблюдението на България започна през лятото на 2020 г. и съвпадна с протестите срещу управлението на ГЕРБ в страната. Оттогава досега бяха проведени две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор. Премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се срещне с европейските депутати, главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници.

През септември 2021 г. мониторинговата група, начело с председателя ѝ Софи ин’т Велд беше на мисия в България. В резултат европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в България, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима загинали след цунамито в Тонга
Трима загинали след цунамито в Тонга
Силният вятър в Лясковец вдигна част от покрива на блок (ВИДЕО)
Силният вятър в Лясковец вдигна част от покрива на блок (ВИДЕО)