НОВИНИ

Монтират осветление на пешеходните пътеки в Петрич

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 04.12.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

С ново LED осветление ще се сдобият пешеходните пътеки и възловите кръстовища в Петрич.

В центъра на града, около училища и детски градини също ще бъде монтирано енергоспестяващо осветление. Инициативата е на местния Ротари клуб, който заедно с общината финансира подмяната на осветлението.

На 31 места в Петрич и три от големите села в общината до средата на месеца трябва да бъде монтирано ново LED осветление. А целта е пешеходците да се виждат по-лесно, когато пресичат в тъмната част на денонощието.

"Когато се свечерява и в сумрака просто пешеходеца си мисли, че се вижда, защото колата свети с фаровете, но в същото време шофьора нищо не вижда. И това беше наша идея да се освети всичко с LED осветление, защото, когато е осветено, всичко се вижда и пешеходеца и автомобила, за превенция да няма злополуки. Достатъчно е само един живот да спасим на един човек, на едно семейство и ние сме си изпълнили задачата за години напред", заяви Любомир Григоров, президент на Ротари клуб Петрич.

Всеки ден стотици пешеходци пресичат натоварения булевард "Рокфелер" в Петрич. Според мнозина от тях освен осветлението, важно е и вниманието на минувачите и шофьорите да е повишено, за да не се стига до инциденти.

Освен ново LED осветление, местните ротарианци предвиждат и поставяне на 3 скоростомера на входовете на Петрич. Стойността на проекта е близо 25 000 лева, като 12 400 лв. се осигуряват от общинския бюджет, а другата половина от партньора Ротари клуб.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изглежда училището на бъдещето - пример от столичния квартал "Люлин" в новия епизод на "Работи в бъдещето"
Как изглежда училището на бъдещето - пример от столичния квартал "Люлин" в новия епизод на "Работи в бъдещето"
Гледайте Франция - Полша от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Франция - Полша от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3