НОВИНИ

Къде потъват парите за ремонтите на язовири?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:21, 03.12.2022
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Над 260 язовира са в процес на ремонт и се поправят с отпуснатите през 2018 г. от държавата 500 млн. лв. До момента са усвоени 80% от парите, но все още ремонтираните язовири нямат разрешителни за строеж. А в списъка с опасните язовири са посочени 416 такива.

Язовир "Генерал Николаево 7" до град Раковски е с първа степен на потенциална опасност. През 2021 г. по него започва основен ремонт. До март тази година са извършени 10% от предвидените дейности. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор казват, че по документи ремонтът на язовира не е приключил.

"Ние за този язовир очакваме да получим документи за приключени ремонтни работи", казва инж. Мария Пирянкова от Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", ДАМТН.

Преди да започне основният ремонт, община "Раковски" прави възстановяване на язовирната стена, но пропуска да информира навреме Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и следва ремонт на ремонта, този път от "Монтажи" ЕАД.

Община Раковски беше направила възстановяване на язовирната стена. От предписанията, които имахме за ремонта на язовира, общината задели 40 000 лв., с които 1250 тона камък беше положен и язовирът беше в изправно състояние. При това изправно състояние тази държавна фирма дойде да прави ремонт", обясни инж. Александър Василев - оператор на язовири.

Имало е ерозия и свличания по въздушния откос, вероятно и да са правени ремонти, те не са достигнали този обхват, който изисква един голям основен ремонт, за да бъдат преодолени. Общината е проверила по-скоро за извършените дейности вече от "Монтажи" последващи за отстраняване на пукнатините по въздушния откос, добавя инж. Мария Пирянкова.

От Националното сдружение на общините дават и други примери, в които след ремонт от държавната фирма се появяват нови проблеми.

"Течове и просмукване през стената, която уж е ремонтирана и отгоре засипано, противно на технологични изисквания, е засипана с материал, който да пречи да се видят пукнатините в уж ремонтираната или изградена нова стена", казва Благой Станчев - парламентарен секретар и член на НСОРБ.

Язовир "Генерал Николаево 7" е в списъка с 416 язовира, които са за спешен ремонт и за които през 2018, с решение на Министерския съвет са отпуснати 500 млн. лв. за ремонти. Списъкът е съставен от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Държавната консолидационна компания възлага ремонтите на държавната фирма "Монтажи” ЕАД.

"Към настоящия момент, по справка от "Монтажи", което е дъщерно дружество на Държавната консолидационна компания, са извършени около 76 броя ремонтни дейности на язовири, с приключени строително-монтажни дейности. Предадени са на дружеството и би следвало да се приемат след разглеждане от компетентния орган - Експертен съвет към ДКК. И тогава да последват дейностите по приемане от съответните ДНСК", каза Борислава Пенева – член на ДКК и председател на Междуведомствената работна група.

До момента с отпуснатите от държавата 500 млн. лв. "Монтажи" работи по проектирането и ремонта на 267 язовира. Усвоени са 80% от отпуснатите пари. Ремонтираните язовири все още нямат разрешителни за строеж.

"Влязохме в процедурата на т.нар. "принудителни ремонти". От "Монтажи" ЕАД отиваха, без да информират кмета на общината и започваха строителни дейности. Най-малкото общината трябва да им издаде разрешение за строеж. Те трябва да внесат инвестиционния проект, трябва да го съгласуват с главния архитект на общината. Нищо подобно не се случи. Отиваха и започваха да действат, без да съгласуват вида на строително монтажните работи, без да има количествено стойностни сметки", каза Благой Станчев.

За начина, по който са ремонтирани язовирите е образувано дело. Борислава Пенева е част от ДКК и е председател на Междуведомствената работна група. Казва, че държавната фирма "Монтажи" работи по отстраняване на дефектите. До момента от е проверено състоянието на 293 от язовирите.

От тези 414 язовира и 416 с "Бели Искър" и "Огняново" са проверени 293 язовира. До края на годината ще бъдат проверени всички. Когато се установи за някои от язовирите, че е имало компрометирани язовирни стени, имало е свличане на откос или е имало някакви хлъзгателни повърхнини, в нашите предписания указваме да се спазва кота на водното ниво под компрометирания участък", разясни инж. Мария Пирянкова.

Такъв пример на необходимо източване е язовир "Мъглене" в община Кирково. За решаването на проблемите с язовирите работи Междуведомствена работна група, в която влизат няколко министерства и агенции. В нея се подготвят законодателни промени, с които да се намали броят на язовирите, сега те са 6844. Ще се реши ли обаче така проблемът с правилното стопанисване на язовирите?

Вижте още в репортажа

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец почете три поколения ветерани
Лудогорец почете три поколения ветерани
България за пореден път остава извън Шенген - какво следва оттук нататък?
България за пореден път остава извън Шенген - какво следва оттук нататък?