НОВИНИ

Радослав Рибарски, ПП: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 03.12.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме промяната" няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Това заяви в студиото на "Говори сега" депутатът от партията Радослав Рибарски.

"При връчване на втория мандат, ако принципите, които сме заложили, получат подкрепа, можем да съставим кабинет. Най-отгоре поставихме Шенген и влизането в еврозоната - виждаме, че липсата на редовен кабинет ни отдалечава от Шенген, справянето с корупцията също е основна тема", посочи той.

От ПП смятат още, че ръководителите на службите да бъдат избирани от Министерския съвет, а не от президента.

Битката за Изборния кодекс, че се борим за ясни, прозрачни и честни избори, заяви Радослав Рибарски.

"Машината, както я знаем сега, вече не съществува - тя е просто един принтер, който ще принтира едни бележки. Дори беше отхвърлено нашето предложение да бъде прикрепян протокол от машината към протокол, който се съставя от всяка СИК. Сега всеки, който има претенции относно вота си, трябва да изиска по съдебен път да му бъде представен протокол какво точно е отчела машината и там са притесненията ни на злоупотреби", посочи той.

Отчетените данни от машината вече не представляват никакъв документ, свързан с изборния процес - това са просто едни хартийки, които под една или друга форма могат да бъдат подправени, каза още депутатът. По думите му оттук нататък сверяването на данните от машините и изземването на паметта им ще може да става само по съдебен път.

Много членове на секции от ПП не искат да участват в избори, в които има хартиен вот, каза Рибарски. ПП не са против сканиращите устройства, които потвърждават вота, но според него въвеждането им е трябвало да мине през обществено обсъждане.

Депутатът коментира и законопроекта за забрана на износ на руски нефт от България.

"Той е в синхрон със санкциите на ЕС - целта им е да ограничат достъпа до руски нефт и България получи дерогация от това условие, като целта е да бъдат подсигурени доставките за българския пазар и потребители. Този законопроект обаче не предвижда механизъм, с който да се осъществи преходът към неруски нефт в "Лукойл", посочи той.

Определи като изпреварващо решението на служебния кабинет да отложи забраната за износ до 5 март и заяви, че въпреки всичко рафинерията трябва да намери начин на работи с неруски нефт.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Трифонова, ГЕРБ: ДАНС не е проверявала "Джемкорп", такава проверка не е възлагана
Десислава Трифонова, ГЕРБ: ДАНС не е проверявала "Джемкорп", такава проверка не е възлагана
Пирин започва подготовка за пролетния дял на Първа лига на 5 януари
Пирин започва подготовка за пролетния дял на Първа лига на 5 януари