НОВИНИ

Остри реакции на българските власти след решението на Нидерландия за Шенген (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:03, 03.12.2022 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
Политика
Слушай новината

Остри реакции в София след позицията на Нидерландия, че няма да даде на България зелена светлина за Шенген.

Нидерландия блокира България за Шенген, подкрепя Румъния и Хърватия

Решението беше взето от нидерландското правителство вчера. Според него Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген и ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Разширяването на Шенген е в дневния ред на съвета на министрите на вътрешните работи на заседанието им на 8 декември в Брюксел.

Президентът Радев за Шенген: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

"Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм" - написа президентът Румен Радев във Фейсбук профила си.

Държавният глава припомня, че наскоро трима български полицаи са загинали, охранявайки външната граница на Европейския съюз. По думите на Румен Радев премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо е внушил, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък коментира, че с действията Хага толерира двойните стандарти.

"Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа. С решението си те толерират двойните стандарти в Европа, нещо което не стои в основата на създаването на ЕС. Да не говорим за ценности като солидарност, като съпричастност, като взаимна помощ, като взаимно уважение", написа тя.

Йотова: Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на евроскептиците и на тези, които не искат да има силна Европа

В своя позиция служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските.

Демерджиев добавя още, че това е най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, а миграционния натиск е 4 пъти по-висок от миналогодишния. По думите му с позицията на правителството на Марк Рюте, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация.

"Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", заявява още Иван Демерджиев.

Демерджиев за Шенген: Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди!

Решението на Нидерландия коментира и главният прокурор. Според Иван Гешев няма причина да не бъдем приети в Шенген тъй като сме покрили стандартите. По думите му обаче "преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси."

Иван Гешев: Няма причина да не бъдем приети в Шенген

Еврокомисарят Мария Габриел също коментира темата. От София тя отбеляза, че е време държавите - членки да покажат, че когато са изпълнени критериите се взимат решения.

"Аз се радвам, че ЕК застава твърдо зад трите държави - България, Румъния и Хърватия. Искрено се надявам, че в тази ситуация няма да бъдат използвани доводи, които нямат място в тази дискусия. Тук посланието е за България и за изпълненото от нея. Посланието е за българските граждани. Посланието е за ЕС, който когато казва, че има ценности, тези ценности да важат за всички".

Мария Габриел за Шенген: Трябва да бъде взето решение, което отразява какво е показала България

Мария Габриел припомни, че всички проверки през последните, включително тази на Европейската комисия са казали, че страната ни е изпълнила критериите за влизане в Шенген.

Борисов: Недопустимо е да се поставят още условия за Шенген

Кирил Петков: България заслужава да бъде пълоправен член на Шенген

Нинова за Шенген: Незаслужено и унизително е!

Срещу решението на Нидерландия се обявиха и лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и на БСП Корнелия Нинова.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ШЕНГЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на "Възраждане" срещу присъединяването на България в еврозоната
Протест на "Възраждане" срещу присъединяването на България в еврозоната
Товарен влак с военна техника на НАТО дерайлира до Александруполис
Товарен влак с военна техника на НАТО дерайлира до Александруполис