Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министърът на икономиката: България ще се размине с рецесията, ще има рязък спад на инфлацията

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:47, 03.12.2022
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент като се очакват по-добри данни за ноември и декември.

"Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023 г.", изтъкна той.

Никола Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство в еврозоната.

"Вероятността да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентният доклад. Ние правим сериозни стъпки и съм уверен, че инфлацията ще започне да спада", посочи той.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

ДПС предлагат държавата да поеме контрола върху "Лукойл" при нужда

Относно призивите на ДПС и "Демократична България" държавата да поеме оперативното ръководство на "Лукойл" Стоянов коментира, че не е важно кой управлява рафинерията, защото проблемите с доставките на суров петрол и износът на преработено гориво са чисто логистични.

И ДБ предлага държавен контрол върху "Лукойл"

България потребява 2,5 тона дизел годишно, който се получава от 6 тона суров петрол. В процеса на преработка на суровината се получават вторични продукти, които нямат широко потребление у нас. Ако България не изнася тези продукти, те ще запълнят складовете на "Лукойл" за 20 дни и работата на рафинерията ще бъде блокирана като по този начин тя няма да е в състояние да произведе необходимото за потреблението у нас количество дизел.

ЕК все още няма позиция дали "Лукойл Нефтохим" може да изнася преработени продукти

"Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични продукти, няма къде да ги складираме, ако не ги изнасяме, рафинерията ще трябва да спре работа и тогава няма да е произвела достатъчно дизел", изтъкна той.

Правителството вече работи по намирането на решения за готовността на "Лукойл" да работи с друг вид петрол след 2 години, когато изтича дерогацията.

Стоянов напомни, че от първи януари рафинерията ще започне да плаща данъци у нас, което ще намали с 43% печалбите на Русия.

"Лукойл" прехвърля цялата си икономическа дейност в България

"Да продължи на работи "Лукойл" не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството намери решение и ние ще отнемаме фактически 43% от печалбата на "Лукойл" - 10% корпоративен данък и 33% данък "свръхпечалба". Тъй като рафинерията предишните години не е плащала никакъв данък, сега всяка печалба ще е свръхпечалба. Така че ще намалим в максимална степен позитивния ефект за Русия, в максимална степен, позволена от българските закони", посочи той.

Успоредно с това обаче от 1 януари отпада отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за гражданите.

Относно предоставянето на оръжие на Украйна Никола Стоянов коментира, че решението на Народното събрание е насочено към Българската армия, а не към оръжейната индустрия у нас.

МО: Решението за предоставяне на оръжие за Украйна е внесено в парламента

Вчера стана ясно, че списъкът на Министерството на отбраната е готов като икономическия министър коментира, че България ще предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси.

България може да предостави на Украйна леко стрелково оръжие и боеприпаси, заяви министърът на икономиката

"Това, което даваме на Украйна, така е преценено, че да не наруши боеспособността на Българската армия. От това какво можем да дадем, те (Украйна) са преценили от какво имат нужда. Смятам, че много сериозна подкрепа ще окажем", посочи той.

За бюджета за догодина Стоянов коментира, че нежеланието на служебното правителство да внесе бюджет ще се отрази много по-малко негативно, отколкото ако внесе бюджет. По думите му бизнесът е доволен от решението на кабинета.

"Ако внесем бюджет, не знаем буквално какво ще излезе от парламента. Виждаме как депутатите наддават все повече и повече. Страх ни е от тях - как по-ясно да го кажем!", изтъкна Стоянов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фюри с близо 4 кг по-тежък от Чисора
Фюри с близо 4 кг по-тежък от Чисора
Николай Къртев отбеляза 11 точки за успеха на Тулуза във Франция
Николай Къртев отбеляза 11 точки за успеха на Тулуза във Франция