НОВИНИ

Александър Николов: Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС, за да се увеличи печалбата на "Лукойл"?

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 02.12.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министерски съвет прие днес постановление, с което забрани износа на преработени нефтопродукти от руски петрол, докарван по море и това ще важи от 5 март 2023 г.

"Има документи, които са валидни от декември месец тази година и когато се предприемат мерки, които не са в унисон с политиката на цяла Европа, много важно е да се вземе под внимание фактът, че се рискуват първо търговският ни баланс с най-големия ни партньор. Най-важният механизъм, който трябва да бъде запазен, е как се запазват отношенията ни с всички държави от ЕС. И второто нещо, което е важно, всички структурни фондове и всички механизми, свързани с потенциални санкции, да вземе едно решение в полза на една държава извън ЕС или конкретно юридическо лице е, меко казано странно", каза в "Още от деня" бившият енергиен министър Александър Николов.

Той коментира и заявеното от "Лукойл", че ще прехвърли активите си в България, ще плащат данъци в България от следващата година в размер на 600-700 млн., ако България защити пред Европейската комисия правото да могат да изнасят преработени продукти.

"Какво означава България да защитава компания с ясна собственост и ясен интерес като държава, при все това, че холдинговото дружество е в Швейцария? България да защитава правото на Русия да изнася петрол в Европа, така ли? И откъде накъде едно юридическо лице, независимо откъде е табелата му, собствеността му, името му, ще поставя под въпрос държавна политика на държава-членка на ЕС", категоричен беше Николов.

И подчерта,че Министерство на енергетиката няма касателство с функционирането на пазара на петролни продукти и субпродукти в България, това е задължение на министъра на финансите и на министъра на икономиката.

"Не се зададоха много важни въпроси, много важна информация не се изиска от "Лукойл" или се изиска, но не публична. Първо - какво е количеството на руски петрол, който тук ще преработва и какво е съотношението към неруски такъв? Второ - каква е консумацията в България на различни типове продукти и какъв е износът? Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС? За да може да се запази широк финансов марж, т. е. да се увеличи печалбата на "Лукойл", попита бившият енергиен министър.

Какво още коментира Александър Николов вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грейна коледната елха в Благоевград
Грейна коледната елха в Благоевград
ЦСКА надви Славия в среща от женското волейболно първенство
ЦСКА надви Славия в среща от женското волейболно първенство