НОВИНИ

САЩ очаква незабавен ефект от тавана на цената на руския петрол

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:07, 03.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Таванът на цената на руския петрол от 60 долара за барел "незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", заяви американският финансов министър Джанет Йелън след като държавите от Г-7 и Австралия се споразумяха за този ход. Решението трябва да влезе в сила следващата седмица. То дойде малко след като и ЕС, одобри тази мярка.

В съвместно изявление на форматите се казва, че този ход е предприет, за да "не позволи на Русия да се облагодетелства от агресивната война, която води срещу Украйна". Мярката, която се очаква да влезе в сила в понеделник, увеличава натиска на Запада срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, пише Би Би Си.

Според руското посолство в САЩ, решението на западните сили променя принципите на свободния пазар. Русия вече многократно заяви, че ще спре да доставя петрол на страните, които ще приложат решението за таван на цените.

Междувременно Украйна получи първата доставка от системи за противовъздушна отбрана със среден от Испания. В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски благодари на всички, които - въпреки непрекъснатия руски обстрел, помагат на Украйна да съществува нормално и разказа за инициативата "Жито от Украйна".

"Активно работим и по друга точка от украинската формула за мир - хранителната сигурност. Използваме всеки ден, за да може светът да види и да почувства, че глобалната стабилност е възможна само заедно с Украйна. До края на пролетта ще изпратим 60 кораба с хуманитарен товар. Той буквално спасява милиони хора от гладна смърт. Благодарен съм на всички наши партньори, които се включиха в украинската инициатива "Жито от Украйна", посочи Зеленски.

Представител на руското външно министерство заяви пред изданието "Нюзуик", че Русия е готова да доставя зърно на най-нуждаещите са страни, а също така и напълно да замести украинската продукция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София Годжа триумфира в първото спускане за сезона от Световната купа по ски алпийски дисциплини
София Годжа триумфира в първото спускане за сезона от Световната купа по ски алпийски дисциплини
Илиян Радулов е полуфиналист на турнира "Еди Хер"
Илиян Радулов е полуфиналист на турнира "Еди Хер"