НОВИНИ

Привършват местата в единствения център за бездомни хора в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 03.12.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Още в началото на зимата Центърът за временно настаняване на бездомни "Добрият самарянин" в Русе е почти запълнен. Това е единственото социално заведение, където хората, изпаднали в беда, могат да получат подслон и храна за половин година. Заради инфлацията обаче Центърът вече изпитва затруднения.

Капацитетът на Център "Добрият самарянин" е 60 души, в момента вече са настанени 50 мъже и жени.

Причината да са тук е, че са изгубили покрив над главата си.

Исмет е имал жилище, но синът му, който живее в Норвегия, го е продал.

"И аз останах ей тъй. Съпругата ми почина 20-та година и аз се принудих да дойда тук - четвърти месец. Не ми се живее в Норвегия, бях там", споделя той.

От лютия студ през следващите месеци тук ще се подслони и 35-годишният Мартин. Освен че е без дом, трудно си намира постоянна работа, заради психичното си заболяване.

"Попаднах тука, защото така се стекоха обстоятелствата, че не можех да се справям със задълженията си навън. Навън е зимата и е трудно за всеки", казва той.

Социалната услуга е делегирана държавна дейност и се предоставя от католическата организация Каритас. По думите на управителя Георги Михов, заради високите цени на тока и инфлацията, трудно се справят с издръжката.

"Ние сме на промишлен ток, който в момента е много висок, а социалните услуги нямат голяма издръжка. Това ни затруднява, опитваме се да бъдем по-енергийно ефективни. Много от стоките също се вдигат", посочва Георги Михов, управител на Център „Добрият самарянин".

От „Добрият самарянин" разчитат на хора с щедри сърца, за да могат да зарадват бездомните за предстоящите празници.

"Ще сме благодарни на пакетирани храни, захарни изделия, които по принцип в самото меню не са така застъпени", казва Георги Михов.

С настъпването на минусовите температури се очаква Центърът да се препълни. Но уверението на Георги Михов е, че дори и тези, чийто 6-месечен срок на пребиваване изтече, няма да бъдат върнати на улицата.

Репортер: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Очаквам максимално себераздаване и амбиция за защита на трофея
Стоилов: Очаквам максимално себераздаване и амбиция за защита на трофея
Нинова за Шенген: Незаслужено и унизително е!
Нинова за Шенген: Незаслужено и унизително е!