НОВИНИ

Частна линейка с мигранти и трафикант в лекарска престилка задържаха в Средец (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 03.12.2022 (обновена)
6670
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Бургаската полиция задържа частна линейка с 14 нелегални мигранти в община Средец. Автомобилът е бил оборудван с медицинска апаратура и синя сигнална лампа. При ареста един от каналджиите е бил облечен в лекарска престилка.

Линейката е била спряна за проверка от обходен патрул на бургаската жандармерия рано сутринта. Тя не се е движела с включени светлини и сирена и, въпреки че е автомобил със специален режим, е било преценено, че има риск.

Мигрантите са от Сирия, Тунис и Либия. От полицията коментираха, че заради затегнатия контрол каналджиите стават все по-изобретателни.

"Почти единични са случаите, които констатираме за превоз на бежанци с моторно превозно средство благодарение на организацията, която сме създали. Явно този факт и невъзможността да се премине през изградените контролно-пропускателни пунктове е дала идея да се ползва специализиран превоз с надеждата да не бъде проверен", заяви директорът на ОДМВР - Бургас Калоян Калоянов.

Линейката е собственост на фирма, която е регистрирана миналия месец и по данни на разследващите това е бил първия ѝ курс с мигранти. А за да бъде по-достоверна измамата, двамата каналджии са се представили за медицински лица.

"Автомобилът е закупен от автокъща в град София и явно целта е да се използва точно за този вид престъпна дейност. Водачът на автомобила, който е и собственик на фирмата, и съответно на линейката, беше облечен в престилка на фелдшер", уточни директорът на ОДМВР - Бургас.

За този вид престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева, каза районният прокурор на Бургас Мария Маркова.

Към момента е повдигнато обвинение само на единия трафикант, който не е криминално проявен и е задържан за 72 часа. Все още се изяснява ролята на другия каналджия в този случай. Образувано е досъдебно производство.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова за Шенген: Незаслужено и унизително е!
Нинова за Шенген: Незаслужено и унизително е!
185 са новите случаи на COVID-19 у нас
185 са новите случаи на COVID-19 у нас