НОВИНИ

Конференция за евроинтеграцията на Западните Балкани се провежда в София

Николай Минков
от Николай Минков
10:43, 03.12.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Енергийната сигурност r пресичане влиянието на Русия бе акцентът в 5-ата конференция "Западни Балкани" в София. Участниците във форума се обединиха около тезата, че присъединяването на държавите от региона към ЕС е важна част от стабилността и сигурността на региона.

Форумът е организиран от евродепутата от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. В него участват представители на правителствата на страните от Западните Балкани, както и българският еврокомисар Мария Габриел.

С видеообръщение към участниците във форума се включи и комисарят по разширяването Оливер Вархеи. Той акцентира върху безалтернативността на приемане на Западните Балкани в ЕС, енергийната сигурност на региона.

"Регионът на Балканите е поставен пред много предизвикателства. Нарастващите цени на енергията поставят значителни ограничения върху бюджетите на балканските страни. В същото време дезинформацията и кибератаките са ежедневие, затова е важно да гарантираме, че поддържаме региона по-близо до нас. Сега повече от всякога се нуждаем от повече сътрудничество и интеграция. Демонстрирахме нашата подкрепа с пакет за енергийна помощ на стойност един милиард евро, което ще помогне на Западните балкани да намалят увеличението на цените на енергията и да подкрепи енергийния преход", коментира Вархеи.

При откриването на конференцията Ангел Джамбазки изтъкна, че трябва да се отчита влиянието на неприятелски страни в региона, като това на Русия и Китай.

"Има много вътрешни проблеми в Европейския съюз и би било опасно за устойчивостта му да се внасят открити въпроси между настоящите и бившите му членове. Не може, обаче, да бъде заобиколен въпросът с проблемите, които се разкриват все повече и повече в Република Северна Македония. България се застъпва за процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани в ЕС, основан на собствените услуги на всяка една страна. ЕС трябва да представи ясен път за присъединяване. Най-проевропейска политика в региона показва Косово. Няма как да се заобиколят проблемите в Северна Македония. Ние сме твърдо за присъединяване на Западните Балкани", посочи той.

"Подкрепата на България към страната и за членство в ЕС е от изключителна важност", посочи Емилия Реджепи, зам.-премиер на Република Косово.

Тя призна, че има натрупани проблеми със Сърбия, но от друга страна смяната на регистрационни табели на коли не би трябвало в 21 век да е повод за война. Желанието на Косово е да живее заедно с всички етнически групи в страната, допълни тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
185 са новите случаи на COVID-19 у нас
185 са новите случаи на COVID-19 у нас
Божидар Божанов, ДБ: Машините на практика бяха премахнати с промените в Изборния кодекс
Божидар Божанов, ДБ: Машините на практика бяха премахнати с промените в Изборния кодекс