НОВИНИ

Божидар Божанов, ДБ: Машините на практика бяха премахнати с промените в Изборния кодекс

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 03.12.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

С промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие окончателно вчера, машините на практика бяха премахнати. Това коментира Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление и настоящ депутат от "Демократична България" в "Денят започва с Георги Любенов".

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс

"От това, което сме виждали, човешките грешки са много. И ГЕРБ, ДПС и БСП премахнаха машината да брои. Това стана в противоречие с всички процедури. Това не беше аргументът им на първо четене. Аргументът им на първо четене беше: да дадем възможност да има и хартия. Изведнъж между първо и второ четене БСП не си гласува собствените текстове, а гласува за текстовете на ГЕРБ, които са вкарани в противоречие на правилника. И в крайна сметка машините се превърнаха в принтери", посочи той Божанов.

Министърът на електронното управление в кабинета "Петков" опроверга като манипулации твърденията на БСП, че "Демократична България" печели от машинния вот. Развяваните от парламентарната трибуна листчета и разписки не доказват системен пропуск, а са символ на човешки грешки, допуснати в секционните избирателни комисии.

"Секционните комисии ги мързи да броят и смятат, затова преписват машинния протокол. Като излезе машинния протокол, преписват. Не навсякъде, на някои места се случва. И затова са взели секционния протокол и са го преписали с грешки. Вместо да препишат 77, са преписали само едната седмица. При проверка на ЦИК ще се окаже, че тези гласове са там. ЦИК прави тази проверка няколко месеца след изборите, за тези не ги е направила. На предните и по-предните всички такива разминавания се е оказвало, че грешката е човешка при броенето на разписките", каза още той.

Божидар Божанов коментира забавянето на предстоящото връчване на първия мандат като пропуснат шанс за консолидиране на разбирателството и работата по същество в НС.

Едноличните призиви за участие на "Да, България" в правителство с хората на Бойко Борисов са били изслушани и категорично отхвърлени с редица аргументи в рамките на партийните органи, поясни той. Целта пред обединението "Демократична България" остава съставяне на правителство с втория мандат на "Продължаваме Промяната".

"Лош вариант, но най-малко лошият с оглед на алтернативите", подчерта Божанов.

Според него такъв властови формат би бил новост в българската политика и плаващите мнозинства в парламента биха го възпрепятствали.

"Ще търсим подкрепа от останалите по приоритети. Това ще е отговорното решение, вместо отново да ходим на избори", допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за евроинтеграцията на Западните Балкани се провежда в София
Конференция за евроинтеграцията на Западните Балкани се провежда в София
Серия от лагери за подрастващи провежда БФ по баскетбол
Серия от лагери за подрастващи провежда БФ по баскетбол