НОВИНИ

Моралните послания на Рождество Христово

моралните послания рождество христово
bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 25.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

По традиция на коледните празници хората се събират в семейна обстановка. Всеки се старае, според възможностите си, да осигури богата трапеза и да създаде уют и топлина. Но Рождество Христово има и своите морални послания, напомнят православните духовници. Исус е изпратен при хората, за да ни направи по-добри.

Ако искаме да разберем защо се е родил божият син, трябва да се върнем назад и да си припомним греха на Адам и Ева, казва отец Георги Георгиев от русенския храм „Свети Николай". Обсебени от гордост и самонадеяност, двамата се опълчили на своя творец.

"Бог изпраща своя син Исус Христос, за да избави човека от плена на този грях. Всъщност, това е началото на нашето спасение - Рождеството на Исуса Христа", казва отец Георги Георгиев.

Защо се наричаме християни - защото подражаваме на Христос в морален план. Той как е постъпвал с хората - с любов. Защото Бог изпраща слънце и вода и на праведни, и на неправедни. Да не влизаме в съд, да не осъждаме, да имаме нормални човешки отношения, да не делим хората на такива или на такива, да ги приемаме така, както ги приема Христос.

Духовникът съветва да не отдаваме значение на богатството на трапезата, а да търсим духовната храна.

"Ние сме от плът и кръв. За да поддържаме плътта си, ние трябва да ядем и да пием. И сядаме на домашната си трапеза, но какво е важното - да бъдем благодарни. И тази благодарност да не е само някакъв морален или етичен елемент, а да бъде въпрос на истина, да бъде резултата от общението ни с Христос", каза отец Георги Георгиев.

Затова Отец Георги очаква миряните в храма и не спира да се моли Бог да се роди във всеки дом и във всяко сърце.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танцуващите коледари зарадваха жителите на Ямбол
Танцуващите коледари зарадваха жителите на Ямбол
Зенит Казан за 11-и път триумфира с волейболната Купа на Русия
Зенит Казан за 11-и път триумфира с волейболната Купа на Русия