НОВИНИ

Мощна буря връхлетя Словения и Хърватия, на места падна градушка колкото яйце

мощна буря връхлетя словения хърватия места падна градушка яйце
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:55, 25.07.2023
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Мощна суперклетъчна буря, идваща от Италия, удари снощи северната част на Словения, придружена от ураганни ветрове, стотици мълнии, обилни валежи и много едра градушка, съобщиха словенските медии.

На места е паднала градушка с размерите на яйце. Вятърът достигал до 100 км/ч и е бил с много силни пориви.

Бурята удари първо северната област Горишка, а след това се придвижи към Централна Източна Словения, където движението беше затруднено.

Над 1500 потребители в района на град Целие бяха без електричество тази сутрин, някои пътища бяха затворени. Има закъснения на жп транспорта, включително на международните влакове.

Северната част Приморска също беше ударена, силна градушка повреди покриви, прозорци и автомобили.

Силни пориви на вятъра изкорениха дървета и срутиха покриви в района на Нова Горица на запад, съобщиха от местното звено за гражданска защита.

Около 6000 потребители в този регион бяха без електричество тази сутрин, а сред многобройните инциденти беше евакуацията на деца, настанени в лагера Лепена край Бовац.

Очаква се бурята и силните валежи да продължат. Днес за цялата страна е в сила оранжев код, като на юг има опасност от следобедна буря с градушка.

От агенцията по околна среда съобщиха, че в следващите 36 часа трябва да се спазват всички предупреждения на метеоролозите, служителите на Гражданска защита и другите компетентни служби, които предупреждават, че силните бури може да се повторят.

Част от словенската армия също е в готовност и вече помага в някои райони, добави Шестан. Постепенно стабилизиране на времето в Словения се очаква в сряда.

През нощта бурята достигна територията на Хърватия, но по пътя силата ѝ поотслабна. Въпреки това имаше ураганни ветрове и градушка в областта на Вараждин, както и на полуостров Истрия, в района на курортния град Пореч.

Държавният хидрометеорологичен институт на Хърватия издаде тази сутрин ново предупреждение за опасни метеорологични условия в страната.

"Голяма система от бури се движи към Хърватия и първо ще достигне Истрия. След това ще засегне залива Кварнер и централните и източните райони", съобщи тази сутрин институтът и даде указания за поведение на гражданите по време на буря.

Бурята вече удари Кварнер, където падна градушка, най-голямата в историята. Предупреждение за опасност от силни бури е обявено за днес в района на цяла Хърватия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещото време продължава: Температури около и над 42° във вторник
Горещото време продължава: Температури около и над 42° във вторник
В Гърция се разби самолет, гасящ пожарите (ВИДЕО)
В Гърция се разби самолет, гасящ пожарите (ВИДЕО)