НОВИНИ

Московски съд осъди на четири години затвор Игор Гиркин

Руският националист е осъден за подстрекаване към екстремизъм

московски съд осъди четири години затвор игор гиркин
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:18, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Известният руски националист Игор Гиркин беше признат за виновен от московски съд за подстрекаване към екстремизъм, е осъден на четири години затвор, предаде Ройтерс.

Гиркин, който отрича обвинението, упреква президента Владимир Путин и висшия команден състав на руската армия, че не водят достатъчно ефективно войната в Украйна. Той е обсъждал също така публично възможността да се кандидатира срещу Путин на предстоящите президентски избори.

Случаят му се следи отблизо като показател до каква степен Кремъл ще търпи остри критики към войната в Украйна, която нарича "специална военна операция".

Гиркин бе задържан под стража през юли миналата година, след като създаде "Клуба на гневните патриоти", за да спаси Русия от опасността, която според него съществува в резултат на постоянната загриженост заради военните неуспехи в Украйна и боричкането сред руския елит за евентуален приемник на Путин.

Гиркин, известен и с псевдонима "Стрелков", допринесе за разпалването на конфликта между подкрепяните от Кремъл сепаратисти и въоръжените сили на Киев в Донбас в Източна Украйна през 2014 година. Той беше един от тримата мъже, осъдени в Нидерландия на доживотен затвор задочно за свалянето на самолет на малайзийските авиолинии над Източна Украйна през юли 2014-та. Тогава ракета, изстреляна от територия под контрола на бунтовниците, отне живота на 298 души.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА загуби и втората си контрола в Турция
ЦСКА загуби и втората си контрола в Турция
Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля Югоизточна Турция
Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля Югоизточна Турция