НОВИНИ

Москва твърди, че обвиненията за руски кибератаки в ЕС са недоказани

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:44, 04.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Обвиненията на американските власти за участие на Русия в кибератаки срещу европейски държави са недоказани, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Изявлението му идва, след като Германия и Чехия обвиниха Русия, че е атакувала различни цели в двете държави.

"Американските власти нямат с какво да обосноват инсинуациите си. Очевидно е, че подобни провокационни твърдения ще се стават все повече с наближаването на президентските избори в САЩ, така както се случваше и предишни години", написа Анатолий Антонов в Телеграм канала на руската дипломатическа мисия.

В Прага разговаряха вътрешните министри на Чехия и Германия.

"Тези атаки са насочени към цели в Германия, както и към цели в други европейски държави и Украйна. Много съм благодарна на Европейския съюз и НАТО, че осъдиха недвусмислено и ясно тези кибер- и хибридни заплахи. Стоим рамо до рамо пред лицето на тази руска агресия и сме решени да защитим нашите демокрации. Тези кибератаки представляват заплаха за нашата демокрация, за нашата национална сигурност и за нашите свободни общества. Отново призоваваме Русия да прекрати подобни дейности“, заяви Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия.

"Мога да потвърдя, че в Чехия се борим с повтарящи се кибератаки срещу критична инфраструктура, държавни обществени институции и политически партии и движения. Мога също така да потвърдя информацията, предоставена ни от министър Файзер, че Руската федерация и нейното военно разузнаване са извършителите на тези атаки", подчерта Вит Ракушан, министър на вътрешните работи на Германия.

Според Берлин, сред мишените на Москва са били членове на германската Социалдемократическа партия. Атаките са извършвани от началото на миналата година. Според Германия те са дело на хакерската група с име "Фенси Беър", ръководена от руските разузнавателни служби. От Прага потвърдиха, че са били обект на хибридни заплахи от същата формация.

Страните членки на ЕС осъждат твърдо тази кампания за кибератаки, приписвана на група, контролирана от Русия, заяви от името на 27-те членки на общността Жозеп Борел, дипломат номер едно на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лутън Таун и Евертън откриха 36-ия кръг във Висшата лига с равенство
Лутън Таун и Евертън откриха 36-ия кръг във Висшата лига с равенство
Пореден кръг преговори за мир в Газа ще се проведе в Кайро
Пореден кръг преговори за мир в Газа ще се проведе в Кайро