НОВИНИ

Може ли Тръмп да отложи президентските избори?

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:59, 05.06.2020
Чете се за: 01:32 мин.
По света
тръмп отложи президентските избори

В разгара на пандемия с над 100 000 жертви и над 40 млн. безработни в САЩ, тази година на президентски избори e повече от необичайна. Докато новините от предизборната кампания потъват на заден план в медиите, излизат прогнози, че изборите ще бъдат отложени. Възможно ли е това?

Мерките против заразата от коронавируса вече промениха графика в първичните избори на Демократическата партия. В средата на март губернаторът на Охайо Майкъл Деуайн отложи гласуването и то се състоя по-късно по пощата. Този пример последваха още 17 щата. Демократите отлагат с един месец провеждането на националната си конференция.

Решението в Охайо беше оспорвано и по-късно потвърдено от Върховния съд на щата. Според наблюдатели сътрудниците на президента Доналд Тръмп може да използват този създаден прецедент, ако стане ясно, че той губи шанса да спечели втори мандат.

Сред спекулациите в пресата е идеята, че губернатори републиканци може да наложат изненадващо карантина в изборния ден. Това би затруднило избирателите в щати, където се очаква победа за кандидата на демократите. В същото време избирателите в щатите, подкрепящи президента републиканец, ще гласуват свободно.

Най-вероятният кандидат на демократите в надпреварата за Белия дом - бившият вицепрезидент Джо Байдън, предупреди в края на април, че Тръмп ще измисли начин за отлагане на вота. Друг повод за съмнения даде интервю на съветника и зет на президента Джаред Къшнър за списание "Тайм". Запитан дали има планове за отлагане на изборите заради коронавируса, той отговаря уклончиво, но не изключва тази възможност.

Откакто влезе в Белия дом, Доналд Тръмп не крие, че няма желание да си тръгне оттам. Миналата есен той каза на предизборен митинг в Пенсилвания, че се надява това да стане "след 5 години, 9 години, 13 години, 17 години, 21 години, 25 години, 29 години". Тръмп добави, че се шегува, за да "побърква" противниците си.

Подобни шеги обаче не са рядкост в изявленията на президента, а с падането на неговия рейтинг - през април то стигна до 43%, някои ги приемат на сериозно. Приближени до Тръмп смятат, че той няма намерение да се шегува. Още през февруари 2019 г. бившият му адвокат Майкъл Коен изказа на изслушване в Конгреса опасения, че ако загуби изборите, Доналд Тръмп няма да напусне поста си по мирен път.

СНИМКИ: БГНЕС

Доколко имат основание всички тези опасения и прогнози?
Отговорът на този въпрос е ясен и се съдържа в чл. 2 от Конституцията на САЩ, където е записано, че времето за избори се определя от Конгреса. В три закона, уреждащи президентските избори, както и изборите за двете камари на Конгреса, за ден на гласуване е установен "вторникът след първия понеделник на ноември". Тази година датата за 59-ите президентски избори в САЩ е 3 ноември.

Самият Тръмп потвърди през април, че изборите ще се проведат на 3 ноември. Въпреки това спекулациите за отлагане продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в щата Алабама взе 7 жертви
Стрелба в щата Алабама взе 7 жертви
Родители във Варна лъжат къде живеят при кандидатстване в детските градини
Родители във Варна лъжат къде живеят при кандидатстване в детските градини