НОВИНИ

Можеше ли трагедията в Бейрут да бъде предотвратена?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:40, 11.08.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

С камбанен звън и общ призив на джамиите за молитва Ливан отбеляза в 18.08 часа точния час на смъртоносната експлозия на пристанището преди точно една седмица.

При взрива загинаха 163 души, а кабинетът подаде оставка на фона на обществен гняв.

Службите по сигурността са предупредили за рисковете президента и премиера още миналия месец, разкрива Ройтерс.

Стотици хора се събраха на входа на пристанището в Бейрут с плакати с имената на всички жертви и тяхната националност. Кадри на фаталната експлозия и последвалите сцени на паника и опустошение вървяха на голям екран.

"Няма да сложим траур преди да погребем властта", заяви един от ораторите. Много ливанци смятат, че оставката на правителството не решава нищо и настояват за отстраняване на цялата управляваща класа.

Експлозията унищожи практически всички частни зърнени запази на Ливан, складирани на пристанището, а правителството не е поддържало държавен резерв.

ООН изпраща на Ливан 50 хиляди тона брашно, страната консумира 35 хиляди тона пшеница на месец.

Халил Хадад: Дано получим помощ и най-важното - дано истината да излезе на бял свят.


Доклад за инцидента на службата за сигурност споменава и писмо от 20-ти юли до президента Мишел Аун и премиера Хасан Диаб.

В него главният прокурор ги предупреждава, че амониевият нитрат на пристанището е риск за сигурността на целия град. Документът обобщава заключения на разследване от януари, което постановява, че химикалът трябва да бъде подсигурен незабавно.

Премиерът е предал информацията на Върховния съвет по отбрана. Президентът е възложил на същия орган, наблюдаван от самия него, да "направи необходимото". Експертиза на товара, назначена още през февруари 2015-та изисквала предаването му на армията. Военните отказали да го приемат и препоръчали продажба на частна ливанска компания за експлозиви, която отклонила сделката.

След това митници и служители по сигурността многократно са писали до съдия за преместване на химикала. Така се стига до разследването от януари тази година. То констатира дупка в една от стените на склада и изкъртена врата, последвали заваръчни работи, довели до трагедията.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменят ръководството на болницата в Добрич заради несправяне с Covid кризата
Сменят ръководството на болницата в Добрич заради несправяне с Covid кризата
22-годишният младеж, който пострада при токов удар в София, остава в реанимация
22-годишният младеж, който пострада при токов удар в София, остава в реанимация