Мрак в покрайнините на Мадрид и блясък в центъра

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:30, 29.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В центъра на испанската столица грейна коледна украса за милиони евро. В същото време хора от покрайнините живеят без никакво електричество години наред.

Слънцето е единственият източник на светлина за Сайда. Всяка вечер семейството прекарва на свещи. 3-годишната ѝ дъщеря има белодробно заболяване, което освен лечение, изисква и електричество. Жената живее в Испания от 25 години, но досега не е получила помощ от социалните служби.

Сайда Шасу, жителка на Каняда Реал: "Чувствам едновременно срам и гняв заради дъщеря ми. Защото тя зависи от електричеството. Когато дишането ѝ е затруднено, трябва да се включи към апарат, който обаче работи с ток".

Домът на Сайда е Каняда Реал - най-големият бедняшки квартал в Европа. Около 8000 души живеят в незаконни постройки, разхвърляни на 16 км площ. Тук живеят представители на малцинствата и много мигранти. Регионалните власти обаче имат съмнения, че се отглежда марихуана на закрито и затова отклонява въпроса за нуждата от електричество за семействата.

През 2017 г. националните, местните и регионалните администрации постигат съгласие, че решение за квартала трябва да бъде намерено. Три години по-късно положението на жени като Сайда само се е влошило.

На този фон центърът на Мадрид грейна в Коледна украса за над 3 млн. евро. Общината призна, че е имала намерение да изхарчи повече, но коронакризата е осуетила плановете. И така докато пред портите на Мадрид тънат в мрак, хиляди лампички украсяват 200 улици и площади в центъра на столицата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: Само този месец са похарчени над 100 млн. лв. допълнително за здравеопазване
Борисов: Само този месец са похарчени над 100 млн. лв. допълнително за здравеопазване
До края на деня времето ще се задържи предимно облачно
До края на деня времето ще се задържи предимно облачно