НОВИНИ

МС допълни Програмата за ползване на хуманитарна помощ за разселените от Украйна лица

допълни програмата ползване хуманитарна помощ разселените украйна лица
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 30.03.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет прие Решение за изменение на Програмата за ползване на хуманитарна помощ на лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Република Украйна.

Помощта се предвижда да се използва освен в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, и в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон.

Удължава се срокът, в който ще се предоставя хуманитарна помощ на тези лица без изрична регистрация за временна закрила. Това вече ще се случва до 15 април.

Програмата се администрира от Министерството на туризма, като се финансира от инструменти на Европейския съюз и/или от държавния бюджет по реда на Закона за публичните финанси и Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Помощта се изплаща от Министерството на туризма на категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър и на обектите, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на местата за подслон на три отчетни периода. Регламентира се специално създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на местата за подслон. Министерството на туризма уточнява, че местата за настаняване, вписани в Националния туристически регистър (НТР) не следва да подават заявление за регистрация във временния Регистър на места за подслон.

Във временния регистър на места за подслон (РМП) се вписват само обекти (общежития, държавни и общински бази, почивни станции и др.), които не са вписани в НТР и в които са настанени разселени лица от Украйна.

В приложения към Програмата е уреден редът за отчитане и разплащане на предоставената хуманитарна помощ, включващ указания за използване на Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) за кандидатстване, отчитане и разплащане на помощта, както и са посочени специфични хигиенни и противоепидемични мерки, които трябва да бъдат осигурени в мястото на настаняване на лицата и указания за хранене на лицата над 18 години. Нормите за хигиена са съществуващи и действащи.

Лицата, които извършват настаняване в обект – място за подслон, подават заявление по образец за регистрация на място за подслон до Министъра на туризма на електронна поща: ua.statebases@tourism.government.bg. Файлът задължително се подписва с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Вписаните лица в РМП, които предоставят услуга по настаняване и изхранване на разселените лица от Украйна е необходимо да попълват данните за настанените лица в Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). За подаването на данните е необходимо лицето, стопанисващо обекта, вписан в РМП да създаде свой профил в системата. Подробни указания за регистрация в ЕСТИ и подаването на данни са публикувани на институционалната страница на МТ в секция „ЕСТИ“ на следния интернет адрес: https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/edinnata-sistema-za-turisticheska-informaciya

Периодът на действие на Програмата е от 24.02.2022 г. до 31.05.2022 г.

Промените касаят получаването на хуманитарна помощ без да се изисква регистрация. Срокът се удължава до 15.04.22 г., което означава, че разселени лица от Украйна, които са влезли в България след 24.02.22 г. ще имат право на хуманитарна помощ, включително и настаняване за периода от влизането си в страната до 15.04.22, независимо дали са регистрирани за временна закрила или не. Що се касае до кандидатстването за временна закрила - украинските граждани имат право на 90-дневен безвизов престой в България и по всяко време в рамките на този срок могат да потърсят закрила, уточняват от пресслужбата на МС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миглена Селишка ще се бори за европейската титла в Будапеща
Миглена Селишка ще се бори за европейската титла в Будапеща
ТИР се обърна край Ребърково
ТИР се обърна край Ребърково