МС отпуска над 600 000 лв. за ясли, детски градини и училища

от БНТ
10:46, 27.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
отпуска 600 000 ясли детски градини училища
Слушай новината

Допълнителни 613 316 лева отпусна правителството на днешното си заседание за подобряването на образователната инфраструктура в страната.

Средствата са по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

„На 13 януари отпуснахме първите близо 2 милиона лева по линия на тригодишната програма“, припомни министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че общо 136 проекта бяха одобрени миналата година, след като правителството прие програмата. За нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи са одобрени 89 предложения.

Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите.

Кабинетът отпусна първите над 2 млн. лв. за ясли, градини и училища

Одобрените днес средства по програмата на МОН ще бъдат използвани за реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи и за строеж на нова детска градина в Стара Загора, както и за изготвяне на проект за нов учебен блок на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че средствата за община Стара Загора ще помогнат за превръщането на града в един от центровете на развитие на информационните технологии.

„С програмата съдействаме на общината за преодоляване на недостига и на места в детските градини, както и цялостното подобряване на инфраструктурата в образованието в цялата страна“, допълни министър Вълчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отпускат 105 000 лв. за нов заслон и реновиране на три съоръжения в парк "Централен Балкан"
Отпускат 105 000 лв. за нов заслон и реновиране на три съоръжения в парк "Централен Балкан"
Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста припомня колко ценни са демокрацията и мирът
Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста припомня колко ценни са демокрацията и мирът