НОВИНИ

МС сформира работни групи заради скъпия ток, МВР провежда разследване за "Булгаргаз"

Калина Попова
от Калина Попова
13:14, 02.02.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
сформира работни групи заради скъпия ток мвр провежда разследване булгаргаз
Слушай новината

Сформират се работни групи между министерствата на енергетиката и финансите заради високите цени на тока и всички общини, които имат невъзможност да плащат услугите, ще бъдат адресирани, обяви Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет днес.

"Във всяка община ще бъде изпратена и проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че тази липса на функция не е заради лоши практики", каза той.

За 2022 г. е одобрен нов дълг от 7 милиарда и 293 млн. лв., като 3 милиарда от тях са за рефинансиране на стар дълг, който изтича. Така реалният нов дълг е 4 милиарда, обясни Петков.

Премиерът отново защити тезата, че ако старият борд на "Булгаргаз" си е вършел работата като хората, цената на газа е нямало да скочи с 30%.

"Поканил съм г-н Рашков да сподели, че в момента има реално разследване по този случай, защото от този момент просто уволнение за някой, който е нанесъл щета на българските граждани, няма да е достатъчно", каза Петков.

Премиерът отрече да е поемал ангажимент за отпадане на зеления сертификат пред "Възраждане", подчерта, че това може да стане само при високо ниво на ваксинация или 5% заети интензивни легла. Заяви, че е разговарял с Костадин Костадинов за работната група, организирана след протеста срещу зеления сертификат.

"В разговора уточнихме с "Възраждане" кога тази група ще започне да работи", заяви Петков.

Премиерът отрече да е поемал ангажимент за отпадане на зеления сертификат пред "Възраждане"

МВР продължава разследването на делата за АМ "Хемус" и в най-скоро време ще бъдат обявени нови подробности, заяви вътрешният министър Рашков.

"От няколко месеца ние си мислехме, че това е един от големите случаи, които министерството разследва, но се оказва, че това далеч не е така", подчерта той.

"Първо, "Булгаргаз" е държавна фирма. Тя чрез своите действия и решения е допринесла за настоящото положение в нашата страна относно цените на газа, което дава негативно отражение върху бизнеса и обикновения потребител. Компетентните власти не могат да стоят безучастни. Разследва се дали кризата е причинена от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната, на определени заинтересовани лица, а не толкова от интересите на българската държава и гражданите", каза Бойко Рашков.

Според Рашков не е случайно и поведението на КЕВР. Образувано е досъдебно производство, извършват се процесуално-следствени действия и се събират документи.

Започната е проверка в ПАВЕЦ-Чеира - мощност от огромно значение за енергийната сигурност, която, според Рашков, е умишлено унищожавана през последните години. Разпоредена е и проверка за строителството на детската болница в София.

"Имаме данни, изнесени още от служебния министър Кацаров, че са отделени 10 млн. за построяването ѝ, като към момента нямаме никакви данни къде са отишли тези пари. Започнахме проверка, която се надяваме в най-скоро време да приключи", добави вътрешният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Да не би от БФС да планират отмяна на конгреса?
Бербатов: Да не би от БФС да планират отмяна на конгреса?
Радослав Янков: Ще се представим достойно на Олимпийските игри
Радослав Янков: Ще се представим достойно на Олимпийските игри