НОВИНИ

МВФ към държавите: Харчете, но си пазете разписките

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:30, 29.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света
мвф държавите харчете пазете разписките

Пандемията от COVID-19 прави корупцията все по-изкушаваща за отделните държави. Това трябва да изостри вниманието сред правителствата при разходване на средства, категорични са от Международния валутен фонд.

Оттам създават специален блок на тема COVID-19 и Корупцията. От финансовата институция посочват три основни причини, заради които правителствата трябва да са много внимателни когато изразходват средства за борба със заболяването.

Първо, повишава се ролята на държавата в икономиката заради борбата с пандемията и осигуряването на икономически решения на хората и фирмите. Така на практика разширените правомощия на правителствата създава и по-големи условия за корупционни практики.

"За да се гарантира, че парите и мерките са в помощ на хората, които се нуждаят най-много, правителствата се нуждаят от навременно и прозрачно отчитане, последващи одити и процедури за отчетност и тясно сътрудничество с гражданското общество и частния сектор", категорични са от МВФ.

Второ, тъй като публичните финанси се влошават, държавите трябва да предотвратят укриването на данъци и излишното разхищаване на средства, причинени от корупция в публичните разходи.

Трето, кризите изпитват доверието на хората в правителството и институциите и етичното поведение става по-очевидно, когато медицинските услуги са с толкова голямо търсене.

"Доказателствата за корупция биха могли да подкопаят способността на страната да реагира ефективно на кризата, задълбочавайки икономическото въздействие и заплашвайки загуба на политическо и социално сближаване", съветват от фонда.

От МВФ са категорични, че самите те изострят вниманието си към управлението и антикорупционните практики.

"Нашето послание към всички правителства е ясно: изразходвайте каквото ви трябва, но пазете разписките, защото не искаме отчетността да бъде загубена в процеса".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА не се притеснява за провеждането на Манчестър Сити - Реал
УЕФА не се притеснява за провеждането на Манчестър Сити - Реал
Протестиращи блокираха ключови кръстовища в София
Протестиращи блокираха ключови кръстовища в София