МВнР: Задължително е носенето на маски при пътуване с автомобил в Гърция

от БНТ
11:40, 27.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света
мвнр задължително носенето маски пътуване автомобил гърция

Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол, от Външно министерство обръщат внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун.

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен.

Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено)максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души. Вижте подробна карта ТУК

В Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус.

Към момента областите, които попадат в "оранжевата" зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в "червената" зона е област Кастория, както и Козани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Леверкузен продължават без загуба в Бундеслигата
Леверкузен продължават без загуба в Бундеслигата
Сираков: Разбрахме се с новия треньор, пристига другата седмица
Сираков: Разбрахме се с новия треньор, пристига другата седмица