НОВИНИ

МВР започва операция за контрол на мотористи. Ще има строги проверки за пияни и дрогирани водачи

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 30.04.2020
5968
Чете се за: 01:14 мин.
Сигурност и правосъдие

Строги мерки за сигурност по време на предстоящите почивни дни предприемат от МВР. Повече подробности бяха оповестени от началниците на отделите "Охранителна полиция" и "Пътна полиция" в ГДНП и СДВР.

Все още са в сила ограниченията, въведени от министъра на здравеопазването за влизане и излизане от градовете. В София ограниченията са по-строги и се допускат само автомобили, които отиват или се връщат от работа. Това заяви Веселин Младенов, началник на отдел "Охранителна полиция".

След обстойни проверки на представената документация от шофьори при проверки на КПП-тата, са установени 3400 декларации с невярно съдържание. По всички случаи са образувану проверки, сезирани са съответните прокуратури.

По отношение на контрола в парковете, той заяви, че вече се забелязва отпускане на мерките и се установява, че част от гражданите не носят маски.

На територията на страната е създадена организация за полицейски екипи, които ще регулират и подпомогнат движението. Контролът ще е основно към водачите с рисково поведение, заяви Звезделин Колев, началник на отдел "Пътна полиция".

Допълнителни екипи ще извършват контрол, ще се засили и контролът с технически средства за скоростта. До 13 май се засилва контролът над водачите на дву- и триколесни МПС-та.

Около 30 000 автомобила минават на ден през КПП-тата на София. По празниците допълнителни екипи ще следят преди всичко за употребата на алкохол и наркотични вещества, обясни Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" към СДВР.

Времето се затопли, излязоха повече автомобили и мотори, наясно сме с това, затова и започваме тези операции. Мога да кажа, че гражданите изключително започнаха да не спазват Закона за движение по пътищата, подчертаха от "Пътна полиция".

Отчитаме през последните дни активно движение на мотористи и от днес до 13 май започваме активна проверка на мотористи както по всички изградени КПП-та, така и в самите градове. Отчитаме ръст на инцидентите с мотористи, допълниха органите на реда.

По отношение на парковете в столицата, повече проблеми е имало в първия ден от отварянето им, докато гражданите се запознаят с организирания ред. Съставени са 105 акта за неносене на маски, включително и демонстративно.

От полицията обясниха, че работата на КПП-та е изключително трудна, особено по празниците и се "води война" между шофьорите и служителите на реда. От полицията призоваха водачите да са търпеливи и да спазват всички правила за проверката на пунктовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчани поискаха справедлив процес след смъртта на Милен Цветков
Пловдивчани поискаха справедлив процес след смъртта на Милен Цветков
Дрогиран шофьор блъсна и уби велосипедист във Варна
Дрогиран шофьор блъсна и уби велосипедист във Варна