НОВИНИ

Строителната камара представи мерки и препоръки на среща с премиера Борисов

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 30.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Представители на Строителната камара у нас дадоха брифинг в Министерски съвет след срещата им с премиера Бойко Борисов.

По време на извънредното положение строителството у нас не само не е спряло, но с пълни темпове реализираме всички големи инфраструктурни проекти.

Възлагаме огромни надежди на сектор "Строителство", те са наши основни партньори, заяви в началото на брифинга зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Нашият апел е не просто да не се спира строителството в страната. За да се излезе от кризата, е необходимо строително цунами, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

Той обясни, че са предложили две основни мерки за задвижване на икономиката в сектора след извънредното положение:

  1. Да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно.
  2. Да се използва специфичен подход по отношение на цените, като се дефинира не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности.

Трябва да се осигурят средства за ускоряване на други проекти, а не да се спират тези, които вървят в момента. Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстното на София, магистрала "Хемус", както и да изградим път София - Видин, подчерта Николов.

Имаме данни, че между 20-25 000 човека, наши ценни работници, се завърнаха от чужбина. Нашата цел е те да си останат тук, а не да отиват да работят в чужди държави, подчертаха от Строителната камара.

По официални данни, този бранш представлява 200 000 заети с потенциал да расте нагоре в зависимост от обемите. На второ място - изпълняваме бързите разплащания по отношение на обществените поръчки. Ускорихме срока на разплащане по сертификати, за да може наистина доставчиците на услуги да са коректни към своите контрагенти, обясни зам.-министър Нанков.

В отговор на въпрос, той заяви, че предстои да бъде обсъдена промяна в наредбата относно забраната на труда между 2 и 4 ч следобед заради шума, което пряко касае строителния сектор.

Искаме да има наредба за шума, която да обяснява какво е това шум - колко децибела. Естествено, не означава да къртим на главите на хората, но все пак трябва да има някакво разбиране, допълниха от Строителната камара.

Стратегията на кабинета е създаване на условия за заетост в строителния бранш чрез увеличаване на обемите, категоричен е зам.-министър Нанков. Ние създаваме механизми за това, като например програмата за саниране, както и реализацията на ВиК обекти.

С тези мерки ние ще осигурим достатъчно работа и проекти за малкия и средния строителен бранш, допълни Нанков.

Предстои да стартира работна група към МС във връзка с облекчаване на режимите към инвестиционния процес, заяви зам.-министърът в отговор на въпрос.

Николай Николов, зам.-председател на Камарата на строителите, изтъкна предимствата на програмата за саниране и изрази разочарованието си от това, че тя е била разкритикувана и спряна.

В цели региони отрасълът дръпна благодарение на тази програма. Ние имаме прогноза, че тези 3200 обекта, които са готови да стартират, може да дадат заетост на 150 000, което ще мултиплицира ефекта за работните места, допълни още Николов.

Тези 3200 обекта, които бяха подадени през 2016 г. и очакват договор. Много е груба сметката, но говорим за ресурс от около 1 млрд. и 600 млн. лв., който в момента не е наличен, допълни в отговор на въпрос на БНТ зам.-министър Нанков.

Той уточни, че се разработват механизми за допълване и обновяване на програмата за саниране. Ще има нови правила за цени, лимити и правила на дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗХГ: Стартира приемът по подмярка "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения"
МЗХГ: Стартира приемът по подмярка "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения"
Йорданка Фандъкова: Важно е да запазим финансовата стабилност на общината
Йорданка Фандъкова: Важно е да запазим финансовата стабилност на общината