НОВИНИ

За първи път: Преляха кръвна плазма от излекуван на заразен с COVID-19 пациент във ВМА

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:58, 30.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева

Първи опит за лечение с плазма във ВМА. Антитела от доброволец, преболедувал COVID са преляти на пациент в тежко състояние при стриктни мерки за безопасност.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Още същия ден се преля прясна кръв, не замразена, прясна плазма, която според нас носи преимущества за метода, но това е първото преливане.

Към тази сутрин болният е без температура в добро състояние.

Междувременно, на брифинга днес стана ясно, че са открити адресите на всички пътници от полета Амстердам - София в неделя. Взети са проби на всички български граждани, пътували в самолета.

Доц. Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор: Майката и детето от Хасково нито са имали температура при пристигането си, нито са потърсили от някого медицинска помощ.

22 са заразените с коронавирус в село Брестовица. Там е въведена частична блокада за 14 дни, но напрежение сред хората няма.

Над 10% от персонала във Видинската болница е с коронавирус. По думите на здравния министър това е сериозен сигнал за недостиг на медици. Работи се за осигуряване на доброволци и пренасочване на персонал към лечебното заведение.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Търсим един комплекс от мерки, както търсим хора, които да дойдат да помогнат, така и най-ефективно да използват персонала на самата болница. Засега функционират отделенията.

Тъй като капацитетът на болнциата във Видин е изчерпан, 13 от настанените в дома за възрастни хора в село Гара Орешец са транспортирани към Враца. За да се спре разпространение на заразата и в други подобни институции, от щаба обмислят идея.

Доц. Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор: Търсим възможности къде е най-близкото място, дали то е санаториум, дали е някой неработещ хотел с който да сключим договор, как да разделим потока, така че да намалим риска на тези, които не са носители на здравите.

Със заповед на здравния министър се облекчава режимът за имунизации и профилактични прегледи.

А след като вчера стана ясно как ще продължи учебната година за учениците, днес здравният министър заяви, че на този етап няма как да бъдат отворени детските градини и яслите.

Той обяви още, че на дарителската сметка на здравното минитерство до вчера са постъпили 4 200 000 лева, а с ДМС кампанията са събрани 385 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС приключи проверката по случая с клипа, заснет в Съдебната палата
ВКС приключи проверката по случая с клипа, заснет в Съдебната палата
Специализираните карти на морските плажове и пясъчните дюни ще се обновяват на 10 години
Специализираните карти на морските плажове и пясъчните дюни ще се обновяват на 10 години