НОВИНИ

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Снимка: Али Мисанков
bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 21.04.2023 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Мюсюлманите днес отбелязват Рамазан Байрам, познат още като Шекер Байрам. На този ден се празнува краят на 30-дневните пости. Традицията изисква младите да поискат прошка от своите родители и от по-възрастните.

С първата празнична молитва след изгрев слънце, вярващите от белишкото село Дагоново посрещнаха Рамазан Байрам. След молитвата, която дава началото на празника , мъжете в селото раздадоха бонбони на събралите се пред местния храм деца. Традиция, която се пази в селото от 70 години.

"Рамазан Байрам символизира радост, смирение, почит, взаимопомощ, посещение на близки. През изминалия месец ние сме постили и този ден ние се радваме, че сме изпълнили дълга", каза Ибрахим Муслев - имам в джамията на село Дагоново.

На празника всички роднини се събират в дома на най-възрастния член в семейството, а младите искат прошка. Стопанинът на дома ги посреща с обилна трапеза. Така от половин век отбелязват празника и в дома на семейство Йълдъз.

"Това са празници, очаквани от малки и големи с огромни вълнения и хората наистина очакват с нетърпение тези дни, за да може да се съберат и не само трапезата е важна. Това е отношението, да се видиш с близък, с брат, сестра, с хора, които не си виждал дни, месеци", каза Фатима Йълдъз.

На площада в Якоруда за празника за 10-та поредна година се събраха хора от всички части на страната.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова и БК Сепси спечелиха шампионската титла в Румъния
Борислава Христова и БК Сепси спечелиха шампионската титла в Румъния
Волейболистките на България играят с Кипър в първата квалификация за европейското под 17 години
Волейболистките на България играят с Кипър в първата квалификация за европейското под 17 години