НОВИНИ

МЗ: Болничните асоциации подкрепят новите мерки срещу COVID-19

медицинската федерация подкрепа настоява отмяна промени задължителните сертификати здравни служители
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 26.10.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение подкрепят новите противоепидемични мерки.

Това става ясно от декларация на болничните сдружения, изпратена до д-р Стойчо Кацаров, съобщават от министерството на здравеопазването. В документа те изразяват и одобрението си от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ да се представя здравен сертификат.

Представителите на болниците подчертават, че в настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 здравната система и болниците, в които се лекуват тези пациенти и хора с различни заболявания, но също нуждаещи се от своевременна болнична помощ, са изправени пред поредното изпитание.

В декларацията се отбелязва още, че е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме и да се съобрази с новите мерки, които, от медицинска и от гледна точка на развитието на пандемията в България към момента, са правилни.

Според болничните сдружения четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка. Изисква се адекватен отговор, въпреки предизвикателствата, с които се сблъскват всички работодатели и болниците при организацията на работата по новите правила.

ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ обръщат внимание, че вече има достатъчно ваксини, с които до голяма степен се решава проблемът с тежките случаи на протичане на заболяването и се намаляват случаите на летален изход.

Те припомнят, че пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме. Те са само временни и са едни от най-либералните в Европа, но са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС.

Болниците посочват, че обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност на лечебните заведения, тъй като те понасят най-голямата тежест на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Николов пръв от нашите на ринга в Белград днес
Кристиян Николов пръв от нашите на ринга в Белград днес
Проучване показва кои са най-щастливите нации. Къде е България?
Проучване показва кои са най-щастливите нации. Къде е България?