НОВИНИ

МЗ: Болниците са длъжни да поддържат готовност за прием и лечение на пациенти с коронавирус

болниците длъжни поддържат готовност прием лечение пациенти коронавирус
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:08, 08.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Във връзка с увеличаване заболяемостта от COVID-19 и постъпили в Министерството на здравеопазването сигнали за отказ на лечебни заведения да хоспитализират пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция поради липса на „COVID-19 отделения“, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова изпрати писмо до директорите на регионалните здравни инспекции в страната.

В писмото здравният министър нарежда на директорите на РЗИ в спешен порядък да информират всички лечебни заведения и центрове за спешна медицинска помощ в съответната област, че болниците са длъжни да поддържат готовност за прием и лечение на пациенти с основна или придружаваща коронавирусна инфекция.

Ще има ли ново затягане на мерките заради COVID-19?

В лечебните заведения трябва да има и създадени обособени места (изолатори със стаи с легла), в които да се лекуват пациенти в условията на изолация. Лечението на болните с COVID-19 следва да се осъществява в рамките на съществуващите структури в съответствие с клиничните прояви на пациента (по пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни болести, нервни болести, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия, инфекциозни болести и др.), както и в структури за интензивно лечение при осигурена възможност за изолация на болните, се посочва още в писмото.

Министър Сербезова отбелязва, че т.нар. „COVID отделения“ са пространствено осигурени места в лечебните заведения, където пациентите се лекуват в условията на изолация, а не отделения само по една медицинска специалност. В тях се прилага мултидисциплинарен подход, тъй като клиничното протичане при коронавирусната инфекция може да бъде както много леко, така и с развитие на тежка клинична картина – пневмония, обостряне на съществуващи хронични заболявания или развитие на критични, животозастрашаващи усложнения, засягащи различни органи и системи в човешкия организъм.

Предвид нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната е необходимо всяко лечебно заведение да въведе стриктен контрол за недопускане възникването на вътреболнични инфекции, като персоналът трябва да спазва стандартните предпазни мерки (хигиена на ръцете и ползване на лични предпазни средства).

МЗ напомня препоръката за носене на маски заради ръста на ковид случаите

В писмото здравният министър подчертава, че внимание следва да се обърне и на достъпа на посетители и други лица на територията на болничното заведение, като се въведат изисквания спрямо продължителността на техния престой, носене на защитна маска за лице и др.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов докосва полуфиналите на Уимбълдън
Иван Иванов докосва полуфиналите на Уимбълдън
Лазаров и Иванов са полуфиналисти на тенис турнир в София
Лазаров и Иванов са полуфиналисти на тенис турнир в София