НОВИНИ

МЗ: Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" остава на поста си

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:04, 30.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Протест в столичната болница "Свети Иван Рилски", заради "принудителната" според лекарите оставка на директора Дечо Дечев. От Министерство на здравеопазването потвърдиха за БНТ, че министър Асен Меджидиев няма да приеме оставката на директора на лечебното заведение.

Доктор Дечо Дечев заяви, че няма политически натиск, а се стигнало до тук по-скоро заради лични интереси на хора, които обаче не са на ниво министър. Той допълни, че след сливането на "Иван Рилски" с белодробната болница "Света София" са погасени просрочени задължения в размер на милион и половина лева.

Директорът на "Св. Иван Рилски": Натискът са лични интереси на хора, които не са на ниво министър

След протеста в защита на директора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" стана ясно, че Дечев е разговарял по телефона със здравния министър. Асен Меджидиев не е приел оставката му.

Към момента проблемите в болницата са минимални спрямо ситуацията в други лечебни заведения, заяви д-р Дечо Дечев.

"Болницата е една от болниците, които е за пример в този сектор. Естествено е, нормално е да има персонални апетити към нея. Завършва с близо 4 милиона лева в печалба, въпреки „помощта" на Министерството на здравеопазването. Не беше приоритетна явно за тях, съдейки по това, че не получи капиталови средства за проекти, за които е кандидатствала. ", каза д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница "Св. Иван Рилски".

Притесненията на лекарите от синдикат "Защита" са, че целта е болницата да бъде разграбена и унищожена.

"Лечебното заведение работи изключително добре, няма конфликт между персонала и ръководството, заплатите са изключително добри, условията на труд са добри. Така че не виждаме повод, ей така, д-р Дечев да подаде оставка. Здравната мафия работи. Тя може би иска да унищожи единственото държавно работещо предприятие и да насочат този персонал, който виждате в момента, към частния сектор", каза Красимир Митов, председател на НС "Защита".

Директорът на болницата е разговарял по казуса и с премиера Гълъб Донев. Няколко часа след протеста стана ясно, че разговор е имало и със здравния министър, който не е приел оставката на Дечев и подкрепя настоящото ръководство на болницата.

В разговор между двамата са обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение, посочиха от Министерство на здравеопазването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казусът с разменените бебета: Семействата не се разбраха с "Шейново" за обезщетението - какво следва
Казусът с разменените бебета: Семействата не се разбраха с "Шейново" за обезщетението - какво следва
Светослав Ковачев: През Купата е по-лесно да се атакуват евротурнирите
Светослав Ковачев: През Купата е по-лесно да се атакуват евротурнирите