НОВИНИ

МЗ предлага специалността "Медицинска сестра“ да бъде определена за защитена

предлага специалността медицинска сестраldquo определена защитена
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 07.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на здравеопазването е изпратило предложение до Министерството на образованието и науката специалността "Медицинска сестра" да бъде определена за защитена.

Това стана ясно по време на работна среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, заместник-министъра на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова и заместник-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев. По време на разговора беше обсъдено какви целенасочени действия могат да бъдат предприети за обръщане на негативните тенденции, свързани с малкия брой желаещи да упражняват професията медицинска сестра.

"Един от най-съществените проблеми, пред който е изправена системата на здравеопазването, е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си. За оптималното функциониране на системата е прието минималното съотношение медицински сестри/лекари да е поне 2:1. Към 31.12.2020 г., по данни на Националния статистически институт, това съотношение у нас е едва 0,98:1", заяви зам.-министър Томов.

В последните 20 години има трайна практика университетите да обявяват в приемите си повече места за бъдещи лекари, отколкото за медицински сестри. Ако в кратки срокове тази тенденция не се обърне, недостигът на медицински сестри ще се увеличи драстично, каза още зам.-министърът.

По думите му една от основните крачки за решаването на този проблем е специалността "Медицинска сестра" да бъде определена за защитена. Работи се и по пакет от мерки, които в дългосрочен план да създадат по-привлекателни условия за работа на медицинските сестри и така да се засили интересът на младите хора към тази професия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно горещ юни в Северна Америка, чакат ни екстремности
Рекордно горещ юни в Северна Америка, чакат ни екстремности
Феновете се влюбиха в лудориите на Киелини при жребия за дузпите
Феновете се влюбиха в лудориите на Киелини при жребия за дузпите