МЗ публикува списък на състояния, при които да не се поставя ваксината на "Пфайзер"

от БНТ
13:08, 27.10.2021
15597
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
000 дози ваксината пфайзер ямболско все бъдат бракувани
Слушай новината

Министерството на здравеопазването публикува в профила си във фейсбук списък със състояния, при които не е препоръчително поставянето на ваксината на "Пфайзер".

Лица, които НЕ трябва да се ваксинират с Comirnaty ("Пфайзер") срещу COVID-19:

  • Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса);
  • Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;
  • Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; те могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми;

Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

  • Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;
  • бременни;
  • лица с имунокомпрометиращи заболявания;
  • кърмещи жени;
  • лица на терапия с антикоагуланти

Хора, които трябва да следват специални процедури:

  • Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.
  • Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

От министерството подчертават, че хората, контактни на болни от COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

Хората, които са си поставили друга ваксина, която не е срещу ковид трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини.

Ето цялата публикация на министерството:

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков след решението на КС: Поемам пълна отговорност за стореното от мен
Кирил Петков след решението на КС: Поемам пълна отговорност за стореното от мен
Боряна Калейн остана в подножието на медалите на топка и обръч в Япония
Боряна Калейн остана в подножието на медалите на топка и обръч в Япония