НОВИНИ

На 1 май отбелязваме Деня на труда

отбелязваме деня труда
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
08:50, 01.05.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

На 1 май отбелязваме Международния ден на труда. В навечерието му представители на синдикатите у нас съобщават, че все още актуални продължават да са въпросите за продължителността на работния ден и за заплащането на труда.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред БНР, че синдикатът настоява да се въведе т.нар. заплата за издръжка, чийто брутен размер според синдикалните сметки към момента е 1250 лева:

"КНСБ настоява догодина, най-късно по-догодина, поне половината от български работници да получават заплата за издръжка, а с хоризонт до 2025 г. минималната работна заплата да стигне тези нива и наистина да можем да кажем, че в България няма работещи бедни".

Президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов заяви:

"Ние приемаме като природни явления това, че работният ден е осемчасов, че работната седмица е петдневна, че хората получават пенсии, болнични, но това са неща, които хората преди нас, в някакъв смисъл и ние, нали, са постигнали с тежки борби и за да може да се радваме на тия придобивки трябва да внимаваме и да се борим за тях и в бъдеще".

Синдикатите у нас за втора година няма да организират чествания за Деня на труда заради коронавирусната епидемия.

Президентът Румен Радев ще посети Първомай по случай празника на града. Държавният глава ще разговаря с представители на общинското ръководство, кметове на населени места в района, медицински работници и с представители на местния бизнес.

Отбелязването на Деня на труда в над 80 държави по света ще премине с протести срещу безработицата и ръста на издръжката на живот през последната година, предизвикани от световната пандемия.

В по-голямата част от света за втора поредна година Международният ден на труда се отбелязва в обстановка на ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. Освен това за изминалите 12 месеца се отчита увеличаване на нивата на безработицата в световен мащаб и показване на разходите за издръжка на живот. Безпрецедентно нарасна дистанционно полаганият труд.

Полицията в Германия е подготвена за възможни бунтове в столицата Берлин и на други места в страната. Очакват се демонстрации. Причината за напрежението сега е засилващото се неодобрение спрямо ограничителните мерки заради коронавируса.

В Париж ще се състои първомайско шествие. Както и през 2020 г. традиционният за този ден концерт в Рим ще се предава по обществените телевизия и радио.

Протести на работници са планирани в Индонезия и Тайван, където хората ще излязат по улиците, за да изразят недоволството си от трудовите реформи на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Димитров, ЦИК: Забраната да се гласува с хартиена бюлетина е скандална
Димитър Димитров, ЦИК: Забраната да се гласува с хартиена бюлетина е скандална
Фестивал на магията: Дряново става център на илюзиите
Фестивал на магията: Дряново става център на илюзиите