НОВИНИ

На кръстопът между Русия и Запада - Грузия избира парламент

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
18:29, 26.10.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Грузия се провеждат парламентарни избори, които трябва да определят дали страната може да излезе от сянката на прокремълската управляваща партия. Близо 4,5 милиона грузинци и почти един милион техни сънародници, живеещи в чужбина, трябва да изберат 150-местен парламент.

За дилемите и надеждите пред, които се изправя Грузия от Тбилиси предават специалните ни пратеници Николай Кръстев и операторът Цветан Благоев.

Грузия гласува дали да бъде продължен прокремълския курс на управляващата партия "Грузинска мечта" или да бъде възстановена демокрацията и проевропейската ориентация на страната след приемането от властите на проруския закон за чуждестранния агент, срещу които имаше многобройни протести през пролетта.

Според бившия президент на Грузия Гиорги Марголашвили, днес грузинските граждани искат да променят прокремълската орбита на управляващите в Тбилиси.

"Днес ясно трябва да се разбере, че грузинците имат желание да се промени правителството им, защото по естествени причини те са прозападно ориентирани и са част от тази прозападна орбита и искат промяна в ориентацията на действащото правителство, което е проруско, прокремълско", каза Гиорги Марголашвили - бивш президент на Грузия.

Известната грузинска режисьора Нана Джанелидзе, която е и сценарист на филма разтърсил съветската политическа система "Покаяние", казва че историята трябва да помогне на Грузия, за да се направи решителна крачка към ЕС.

"Грузия се намира на кръстопът между миналото и бъдещето , между Изтока и Запада, между перспективата и безнадеждността. За това този ден е много важен и тържествен за Грузия", заяви Нана Джанелидзе - режисьор.

С тази надежда Нана Джанелидзе отива да гласува на ключовите парламентарни избори в родината й.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финал за Каролайн Долехайд в Гуанджоу
Финал за Каролайн Долехайд в Гуанджоу
Наполи се утвърди на върха след минимален успех у дома срещу Лече
Наполи се утвърди на върха след минимален успех у дома срещу Лече