НОВИНИ

На плажа в Алепу е бъдещото ваканционно селище, категорични са от "Биоразнообразие"

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 04.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Мащабната постройка на плажа в Алепу по документи е укрепителна стена, която трябва да предпазва брега от активирало се свлачище. Визията обаче напомня на новостроящ се хотел. Това предизвика недоволство в социалните мрежи и последвала проверка от институциите на място. Подобна проверка имаше и през март миналата година. Проверката вчера установи, че нарушение няма.

Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" заяви за БНТ, че следи казуса от самото му начало. В района имало свлачище, което е било неактивно, но през 2015 г. започват в горната част на терена да се извършват сондажни работи, чиято цел е да активира свлачището.

По думите му това е мотив, за да бъде направена подпорната стена и до нея хотел.

"Това, което виждаме в момента, въпреки, че по документи може да бъде изкарано всичко - включително буркан със зелен фасул, примерно, всъщност е бъдещето ваканционно селище. Част от тази постройка естествено изпълнява функцията на брегоукрепително съоръжение, но предната част на тази постройка за мен ще бъде бъдещият хотел", каза Узунов.

Най-лесно да се провери това е като се види дали във вътрешната част на конструкцията има стълбище и асансьор.

„Това съоръжение изцяло като защитно и подпорно, то няма ограничение във височината на строителство, нито върху площта на застояване. По този начин изпълнено и така представено документално, това съоръжение предоставя на инвеститора възможност да изгради един допълнителен етаж с височина два метра и половина и няколко хиляди метра застроена площ", каза още Узунов.

В действителност към момента не се извършват строителни дейности, тъй като се чака становище на „Геозащита", което да разреши втория етап строителството, а именно изграждането на хотелска част.

В началото на пътя вече е поставена бариера, а пред обекта има шезлонги и чадъри, които според концесионера ще бъдат безплатни за летовниците. Дали обаче те ще могат да стигат до тях?

От Община Созопол започват вътрешна проверка на документацията, за да се установи дали има нарушения по издаденото разрешително за строеж през 2018 г.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За жестокото нападение от куче: Разказва момченцето от Крън
За жестокото нападение от куче: Разказва момченцето от Крън
Емил Радев: България успя да защити увеличение на парите за кохезия
Емил Радев: България успя да защити увеличение на парите за кохезия