НОВИНИ

Масивният строеж на плажа в Алепу не бил хотел, а подпорно съоръжение

bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 03.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

В очакване на старта на новия летен сезон един стар проблем отново привлича вниманието ни към плажа Алепу край Созопол.

Институциите разследват дали има строеж на хотелска сграда на плажа, на 500 метра от едноименния резерват.

Според констатацията на Строителния надзор и Община Созопол, масивната четириетажната постройка, не е хотел, а подпорно съоръжение, и нарушение няма.

След като няколко пъти строежът на някогашния Шофьорски плаж беше спиран, сега в защитената местност „Алепу" край Созопол е издигната четириетажна постройка.

Днес строители на обекта не открихме. Посрещна ни единствено агресивен мъж, който обясни, че щом имало бариера, до плажа не можело да се ходи.

На обекта днес пристигнаха експерти от общината в Созопол и от строителния контрол в Бургас, които след проверка, както и миналата година, отново не установиха никакви нарушения.

Милен Ненчев, началник на РДНСК-Бургас: Четирите нива, които са изпълнени не са сграда, а са строеж. Обемите, които виждате не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: „Община Созопол 2018 г. е одобрила проекта и е издала разрешение за строеж точно на такова укрепително съоръжение.

След експертна оценка от „Геозащита" ще започне и втората част от укрепването - строеж на хотелска част, която ще е още по-близо до пясъка.

Инж. Иванка Хльостарова, експерт в Община Созопол: Да, и аз като гражданин искам да ми е свободно. Но след като законодателството е дало право на собствениците на имоти правата да реализират дадено инвестиционно намерение и то не противоречи на закона, няма как аз или който и да е, да каже, че не така.

Според зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов нарушения има, но по думите му „някой си е затворил очите".

Валери Симеонов, депутат от ПГ на Обединени патриоти: Няма никаква логика в това, един район, в който няма свлачища, аз това място го познавам, от Бургаския регион съм. То нямаше никакви свлачища там. Явно е намерен предтекст да се построи стената.


Въпреки бариерата и агресивната охрана, плажът пред самия обект вече е оборудван с чадъри и шезлонги, които трябва да са безплатни за туристите това лято.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасността от градушки у нас остава. Подготвени ли са площадките?
Опасността от градушки у нас остава. Подготвени ли са площадките?
Застраховки срещу COVID-19 на български туристи, пътуващи в чужбина
Застраховки срещу COVID-19 на български туристи, пътуващи в чужбина