НОВИНИ

"На ръба на оцеляването сме": Земеделци от Кюстендилско настояват за конкретни срокове за "украинската помощ"

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
08:25, 09.10.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство и на земеделците и зърнопроизводителите и в Кюстендилско. Причината по техни думи са забавените плащания по т.нар. "украинска помощ". Въпреки проведената вчера среща, те остават в стачна готовност.

Липса на достатъчно средства за реинвестиции и опасения от нови задължения към доставчици и кредитори - това са част от трудностите на производителите не само от село Багренци, но и на земеделците в цялата страна.

"Ние сме на ръба на оцеляването. Имахме уговорка с подписан меморандум до 30 септември да бъдат преведени парите, оказа се, че това не се случва. Сега чухме, че има едни 200 млн., отпуснати от правителството, но трябваше да са 325 млн. лева. за тази украинска помощ. Очакваме до 15 октомври да бъде преведен първия транш, а до 25 ноември и втория. Земеделските производители оставаме в стачна готовност. Днес ще входираме молба за среща с финансовия и земеделския министър - да се уточнят датите и да се подпише. Имаме големи разходи и неплатени задължения, защото сме в кампания на сеитба - горива, семена, торове. Взимаме кредити от банките, всеки се спасява както може, цената на продукцията ни е ниска, за разлика от продуктите в магазините. Слънчогледът в Украйна се оказа, че е над 900 лева на тон, у нас е 850 лева. Имаме съмнения за картели", коментира земеделският производител Росен Йосифов.

"Това споразумение, ако се случи, ще бъде добре, защото ние сме на границата на оцеляването. Земеделието е вкарано в ситуация, че произвеждаме нещо, което струва 45 стотинки, а го продаваме на 37-38 стотинки. Елементарната математика показва, че няма как да устискаме и да се развиваме. Ако се случи до края на седмицата следващият транш, това ще даде глътка въздух на всички земеделски производители, които се занимават професионално със земеделие. Другият наболял проблем са изискванията по т.нар. зелена сделка. Разяснителната кампания е вяла и повърхностна, много от колегите се затрудняват да ги изпълняват тези изисквания", обясни Валери Йовев - зърнопроизводител.

Вижте прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция срещу търговията с гласове в Русенско
Спецакция срещу търговията с гласове в Русенско
Екс се завърна в Бразилия: 21 милиона потребители отново в мрежата
Екс се завърна в Бразилия: 21 милиона потребители отново в мрежата