НОВИНИ

Протестната готовност на земеделците остава

Без конкретно решение приключи срещата им при ресорния министър

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:50, 07.10.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Земеделците са готови за нов протест. Причина са забавените плащания по втория транш от така наречената "украинска помощ".

Днес фермерите разговаряха с ресорния министър Георги Тахов в Министерството на земеделието.

След протестите на земеделците в началото на годината и обещанието, че ще получат втория транш от украинската помощ до 30 септември обещаните 325 млн. лв. все още не са факт.

"Проблемът идва от комуникацията, не от наша страна, а от страна на управляващите. Това нещо трябваше да се комуникира, имаше достатъчно време месец назад, за да се каже на хората, да знаят, че тези средства няма да дойдат на 30 септември, за да могат те да си планират бюджетите, напрежението се създава заради неспазените ангажименти", заяви Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

На среща между земеделците и ресорния министър този следобед беше гарантирано, че отпуснатите от Министерския съвет днес 200 милиона ще бъдат изплатени в кратки срокове. А остатъкът от 125 млн. лева ще бъде разплатен към фермерите до края на ноември.

"Ние нямаме нито една ясна гаранция кога ще бъде изплатен втория транш, на втория транш на украинската помощ", допълни Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Нямаме в момента резултат, така че спокойно да кажа - отменяме протестната готовност, отиваме на разговор с колегите - това е, което казвам със сигурност", добави Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

От браншова камара "Плодове и зеленчуци" също обявиха протестна готовност.

"На 15-и поне браншова камара "Плодове и зеленчуци" няма да протестира, но ако не бъдат изпълнени ангажиментите ще си търсим съответно правата", коментира Цветан Цеков, браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Земеделците коментираха, че протестната им готовност няма общо с предстоящите избори.

"По някакъв начин някои си играе с нас, виждате политическата обстановка каква - аз само няма никакъв политически уклон, в която и да е от нашите дейности. Ние се борим а политики, за да можем да оцелеем", каза още Цветан Цеков.

Във вторник трябва да стане ясно дали и какъв толеранс ще дадат земеделците на държавата, за да изплати парите по украинската помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба по офиса на политическа сила в Русе
Стрелба по офиса на политическа сила в Русе
Павлин Николов: Гордея се с отбора, който заедно с моя екип изградихме
Павлин Николов: Гордея се с отбора, който заедно с моя екип изградихме