НОВИНИ

Израел предупреди, че ще атакува скоро южното ливанско крайбрежие

Хизбула обстрелва с ракети Израел в деня на годишнината, експлозии в Бейрут

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:15, 07.10.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израелската армия предупреди, че ще атакува скоро южното ливанско крайбрежие.

Не спря размяната на удари И между Израел и Хизбула. Проиранската групировка и днес отрече правото на съществуване на Израел и обстрелва северната част на страната.

Израелската армия нанесе тежки удари срещу над десетки села в Южен Ливан и обяви загубата на 13-и войник от началото на сухопътната операция на 30 септември. 10 ливански огнеборци са загинали при израелски удар в Южен Ливан.

Хизбула съобщи за сблъсъци с израелски войници при селището Марун ал-Рас в Южен Ливан, където е в ход израелската сухопътна офанзива.

В наземната операцията беше включена трета поред дивизия на израелската армия. В рамките на половин час са били бомбардирани около 30 селища в Южен Ливан, нанесен е и нов прецизен удар близо до летището в Бейрут, което остава отворено.

На правителствено заседание, започнало с минута мълчание за жертвите от 7 октомври миналата година, премиерът Нетаняху обобщи израелските действия.

"Променяме реалността за сигурността в нашия регион в името на нашите деца, в името на нашето бъдеще, за да гарантираме, че никога няма да има нов 7 октомври. Никога повече", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Дим се стеле над опустелите улици на Бейрут на фона на постоянното бръмчене на израелски дронове.
Някои от принудително разселените в града живеят на улицата от десетина дни, защото не могат да си позволят да наемат стая.

"Никога не съм си представял, че ще стигнем дотук. Израел съсипа Палестина, сега и тук ли искат да дойдат. Тази война ни беше натрапена", коментира Мохамед Кансо.

Хизбула съобщи за няколко вълни удари срещу израелска военна база край Хайфа в северната част на страната. Градът с население четвърт милион души е поразен за първи път след едномесечната война между Израел и Хизбула от 2006-та. 95 процента от жителите са още в Хайфа.

"Бях у нас на 500 метра от тук, чух гръм и разбрах от радиото. Тръгнах веднага. Отначало не намерихме ранени и тогава видях тази сграда. Вътре открих четирима души с леки до средни наранявания", каза още Тал Росен, израелски аварийни служби.

Ракети на Хизбула са поразили и северния израелски град Маалот, попадение има и в жилищен район на Кфар Врадим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свирепа контузия вади Дуван Сапата до края на сезона
Свирепа контузия вади Дуван Сапата до края на сезона
7 октомври - денят, който подпали Близкия изток
7 октомври - денят, който подпали Близкия изток