НОВИНИ

Протест в подкрепа на управляващите: Петков, Василев и Минчев слязоха при гражданите

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 16.06.2022 (обновена)
11522
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Протест и напрежение около Народното събрание тази вечер, след като недоволни от отстраняването на Никола Минчев от председателския пост на парламента се събраха в негова подкрепа. Събитието беше организирано във Фейсбук под наслов: "Мафията отстрани Минчев: да защитим европейска България без мафия".

Около 22.00 ч. част от протестиращите се насочиха от НС към Ректората след депутати от "Възраждане". По бул. "Шипка" преследването продължи. Създаде се напрежение, но полицаите успяха да предотвратят по-сериозен сблъсък между депутатите и протестиращите, след което ситуацията се успокои.

Вижте и още във включването на Милена Кирова:

По време на почивката, дадена от дебатите по актуализацията на бюджета, при протестиращите излязоха премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, като и самият Никола Минчев.

Нямам думи, не съм очаквал да ми се случи това. Само мога да благодаря на новото мнозинство, че ми се случи това, каза Минчев. Продължаваме да се борим и борбата ще бъде успешна - няма съмнение в това. Благодаря ви, допълни той.

Тази промяна ще стане на база всички нас. Няма да сме само ние, само вие, заедно ще го направим, заяви премиерът Кирил Петков.

Той призова хората да не се разочароват от вота на недоверие:

Успяхме да спечелим изборите, но ни вкараха в задкулисие. Сега това задкулисие ще бъде отрязано! Така че - победа, заедно сме, не се предавайте, ще успеем, каза Кирил Петков.

Ние няма да ви предадем, ще победим, категоричен е премиерът.

Преди малко г-н Цонев каза, че с протести се свалят правителства, но не се запазват. Аз мисля, че можем да ги опровергаем. Вяра, надежда, сигурност, че ще си отвоюваме подкрепата. Усещаме подкрепа - абсолютно, каза вицепремиерът Асен Василев. Искаме нормална държава - без шкафчета, кюлчета, хора от списъка "Магнитски" и без да се крадат пари, допълни Василев.

Ще се върнем отново, по-силни, няма да се откажем! Не сме си го и помисляли, заяви Никола Минчев.

Днес започна истинската битка с мафията. Благодарим ви, че така спонтанно се организирахте днес. Никога не се предавайте - заедно ще успеем, каза вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.

При хората излезе и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който обаче беше освиркан от протестиращите, които не пожелаха да говорят с него.

За кратко с протестиращите разговоря и спортният министър в оставка Радостин Василев.

При протестиращите излязоха и народни представители от коалиционния партньор на "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Одобрителни възгласи получи депутатът от ПП Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, който се ръкува с част от протестиращите.

Протестиращи се събраха и на задния вход на парламента. Там заедно със свои депутати излезе лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който беше освиркан с нецензурни възгласи. Гражданите започнаха да хвърлят по него черни топчета и да скандират "Тук не е Москва".

Ситуацията наложи засилване на полицейската охрана поради опасност от ескалиране на напрежението.

Протестиращите заявиха, че ще протестират всеки ден, за да може "мафията да не се върне на власт". Те скандират с възгласи "Подкрепа" и "Победа".

Пред Народното събрание имаше и линейки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътните строители спират работа - чакат 520 млн. лв за извършени дейности
Пътните строители спират работа - чакат 520 млн. лв за извършени дейности
Данийл Медведев продължи победната си серия в Хале
Данийл Медведев продължи победната си серия в Хале