НОВИНИ

Никола Минчев вече не е председател на НС (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 16.06.2022
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Със 125 гласа "за" при пълна пленарна зала и само един отсъстващ депутат, парламентът реши: Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание. Според управляващите това гласуване е показало новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ". Опозицията е убедена, че правителството също ще падне. А Никола Минчев се раздели с колегите си емоционално. Премиерът Петков заяви, че няма да се откаже от борбата за правителството.

Предизвестено - парламентът освободи Никола Минчев като парламентарен шеф. Партиите се мобилизираха и напълниха Народното събрание с депутати. Само един липсваше.

Преброяване на редиците преди вота на недоверие.

Николай Ангов, депутат от ПГ на ПП: Усетихте ли чувството какво е да гласуваш неправилно, само заради кукловодите си?

Искрен Митев, депутат от ПГ на ПП: Това е за всички избиратели на "Възраждане". Вие гласувате с ГЕРБ и ДПС, честито, добре дошли в мафията.

Крум Зарков, депутат от ПГ на "БСП за България": Първи си отиват достойните! И няма защо да се чудим защо политиката се счита за мръсна работа, когато в нея не се допускат чистите хора. За г-н Минчев това не е краят. Това е началото в политиката.

Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България": Г-н Минчев днес е победител. И това показва пътя към бъдещето, всичко останало е връщане назад в миналото и аз не мисля, че някой в България го иска, дори тези, които днес гласуваха срещу Минчев, разбират, че връщането към миналото е рецепта за катастрофа.

Според премиера Кирил Петков гласуването е показало новото мнозинство в парламента на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Те решиха да се прегърнат, дори не за оставката на това правителство, ако толкова много я искат. Те се прегърнаха за човек, когото те уважават. Това означава пълна безпринципност. Означава, че тези хора не са за друго освен да правят политически игрички. Няма морал, няма идеология, каза Кирил Петков.

След като вече не е пръв сред равни, Никола Минчев направи равносметка.

Аз се сбогувах емоционално, защото имам добри чувства към тях и винаги съм се опитвал да поддържам диалог с абсолютно всички народни представители и, честно казано, смятам, че в не малка степен го постигнах. Председателят винаги става жертва, когато управляващото мнозинство стане малцинство.

Въпреки разпределението на силите, премиерът Петков заяви, че няма да се откаже от опитите да запази правителството. И допълни, че не го е страх от избори.

Вярвам, че има още свестни хора в парламента, които просто са на ръба. Те са между страха и правилното нещо. Ако успеят да преборят страха си, аз знам, че вътре тяхната съвест ги кара да подкрепят България да не влезе в политическа криза - избори след избори.

Кирил Петков в кулоарите на НС: Нас не ни е страх от избори

ДПС и "Възраждане" очакват, че и другата седмица с вота на недоверие резултатът да е същият.

Това е вотът на недоверие фактически, г-н Минчев плати цената на безобразията на нарушителя на Конституцията Кирил Петков. Само задълбочават кризите и създават нови, те не решават проблемите на хората, каза Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС.

В този случай е най-нормално и логично решение на управляващия кабинет е да подаде оставка. Оставяме настрана, че е достойно, тези хора очевидно нямат достойнство. Просто по този начин облекчават държавата от агонията, в която я вкарват вече втора седмица, каза Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Парламентът разгледа предсрочното освобождаване на Никола Минчев

От "Има такъв народ" изтъкнаха качествата на Ива Митева като парламентарист, но не заявиха категорично дали ще я издигнат за нов парламентарен шеф.

Ива Митева мога да ви кажа, че е всепризната от всички. Аз изпитвам изключително уважение към човек като Ива Митева и към останалите 19 души, които към този момент независимо от натиска и заплахите на тези, които управляват в момента, се държим като отбор, каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

След вота - партиите се събраха на първи председателски съвет.

Ние предлагаме днес да бъдат внесени процедурните правила и без да минава през дебат в пленарна зала помежду си, за да се споразумеем в утрешния ден първа точка да бъде избор на председател на българския парламент, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Решение не беше взето. За сега заместник-председателят от най-голямата парламентарна група, тоест Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", ще изпълнява длъжността на председател до избора на нов.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Садио Мане игра на кален терен в родния си град
Садио Мане игра на кален терен в родния си град
Много добро начало за Боряна Калейн и Стилияна Николова на Европейското
Много добро начало за Боряна Калейн и Стилияна Николова на Европейското