НОВИНИ

НА ЖИВО: Парламентът гласува оставката на Десислава Атанасова

Протест срещу избора на нови конституционни съдии

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:07, 24.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът гласува прекратяване на пълномощията на Десислава Атанасова като народен представител. Доскорошният лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС се оттегля от Народното събрание, след като беше избрана за конституционен съдия.

Атанасова беше лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 5 поредни Народни събрания - 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и доскоро в 49-ото Народно събрание.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС Десислава Атанасова беше освободена като народен представител. Един от депутатите на ПП-ДБ гласува против. Против освобождаването гласуваха от БСП и "Има такъв народ". "Възраждане" не гласуваха.

Междувременно изборът на Атанасова и дългогодишния съдия Борислав Белазелков предизвика недоволство. За днес е насрочен и протест, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". Адвокатски колегии от цялата страна също поискаха депутатите да отменят гласуването си. Протестът ще се проведе днес от 18.00 ч на площад "Независимост" в София.

Вчера президентът сезира Конституционния съд срещу избора на двамата нови съдии. Един от мотивите на държавния глава е, че в решението на парламента е записан деветгодишен срок на мандата им при положение, че две години от него са изтекли. Румен Радев призова също Атанасова и Белазелков да не полагат клетва, докато Конституционният съд не се произнесе по казуса. Двамата нови съдии бяха избрани в петък, с гласовете на конституционното мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

С декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" призоваха президента Румен Радев да не участва на клетвата на двамата конституционни съдии от квотата на НС.

В дневния ред на заседанието на парламента е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната финансова инспекция.

Гледайте на живо тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа на Тръмп в Ню Хемпшир
Победа на Тръмп в Ню Хемпшир
В седем области е обявена грипна епидемия, очаква се Ямбол и Перник също да въведат мерки
В седем области е обявена грипна епидемия, очаква се Ямбол и Перник също да въведат мерки