НОВИНИ

Румен Радев атакува в КС избора на Атанасова и Белазелков (ОБЗОР)

Вижте какви са мотивите на държавния глава

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:36, 23.01.2024 (обновена)
Чете се за: 08:17 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на двамата нови съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Един от мотивите - в решението на парламента е записан деветгодишен срок на мандата им при положение, че две години от него са изтекли.

Румен Радев призова също Атанасова и Белазелков да не полагат клетва, докато Конституционният съд не се произнесе по казуса.

Двамата нови съдии бяха избрани в петък с гласовете на конституционното мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Днес и от трите формации контраатакуваха и обвиниха президента, че търси конфликт с парламента.

Президентът Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционни решенията на парламента за избор на конституционни съдии.

Румен Радев смята, че е изключително важно за българската държавност авторитетът на Конституционния съд да бъде защитен. Според него мнозинството в парламента се опитва да заобиколи решението на Конституционния съд относно срока на мандата на новоизбраните конституционни съдии.

В мотивите си президентът припомня новоприет член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили. Според Радев е налице и съзнателен опит на мнозинството депутати да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата.

Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция. Румен Радев отбелязва, че подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд.

Държавният глава подчертава, че от изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Веднага след позицията на президента последва остра реакция от партиите, подкрепящи управлението. Според ГЕРБ-СДС Румен Радев за пореден път показва несъгласие с парламента, който приема важни закони и решения.

"Което явно противоречи на неговото разбиране за еднолично управление на държавата, каквото наблюдаваме по време на управлението на служебните кабинети. Президентът за пореден път показва, че търси конфликт с НС с една единствена цел - да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, което има важната задача да провежда реформи", заяви Рая Назарян, ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ отбелязаха, че съдиите от президентската квота се избират еднолично от държавния глава. Настояват той да не оказва натиск върху КС.

"Процедурата, която Народното събрание проведе за избор на конституционни съдии, беше публично прозрачна и открита. Тази публичност и откритост и президентът ще я дължи в момента, в който той трябва да назначи конституционни съдии от неговата квота. Ще я дължи на обществото тази откритост, а не просто да ги назначава еднолично. Призоваваме президентът да не оказва натиск на независимия КС", допълни Рая Назарян.

Според ПП-ДБ президентът има право да се сезира КС, но уточниха.

"Това, което е брутално от негова страна, е, че се опитва да саботира дейността на КС, призовавайки да не се проведе клетвата. Това е недопустимо. Поведението не ме изненадва, защото от началото на това Народно събрание господин президентът явно е изразявал своето негативно отношение към парламента, към мнозинството, към правителството", добави Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

И Атанасов отбеляза, че е имало и прозрачност, и публичност в избора на двамата конституционни съдии, но не е чул да е имало такава публичност при избора на съдиите от квотата на президента. Относно спора дали мандатът на конституционните съдии, избрани от квотата на НС да е 7 или 9 години, Атанасов каза:

"В Конституцията е записано, че съдиите имат 9-годишен мандат. И аз не знам на какво основание някой иска да съкращава този мандат", заяви Атанас Атанасов.

Според ДПС с днешната реакция президентът си анонсира проекта "3 март" и се опитва да влезе във война с евроатлантическото мнозинство. Делян Пеевски го определи го като проруски президент.

"Съветвам го да не се занимава с това - просто да подаде оставка днес, да си основе проекта и да излиза, да се занимава с избори, а да не се крие зад имунитета си. Моето мнение е, че президентът се страхува да излезе като лидер на тази партия. Пак ще сложи някое бау-бау отпред, както го е правил досега и ще се скрие. Първо да се уточни какъв е. Днес наблюдавах Нинова го съветва да скача - той скача. Първо да реши дали е нейното цирково куче или ще става лидер на партия. Според мен той се страхува да основе партия, защото се страхува за имунитета си", допълни Делян Пеевски.

Той призова медиите да попитат какво става с разследването срещу президента Радев, в какви отношения е с главния прокурор и дали няма дела на трупчета.

"Корупционният кръг е чудовищен около него, с неговите съветници. Къде потъна пътят за Копринката? Къде потъна Сотир Ушев? Кой е Касиера? Това са много въпроси. Ако имаме прокуратура, да ги зададе! Надявам се след като направим новия Закон за съдебната власт, ще има прокуратура, ще има служби, ще има разследвания, защото това е невъзможно. Едни хора с парите, които събраха, две години си правят партия. Въпросите вие трябва да ги задавате. Президентът трябва да спре да тъне в комфорт, трябва да излезе и да отговори, защото за мен прожекторът ви трябва да светне към президентството - една тъмна институция, пълна с много кеш", каза още Пеевски.

"Възраждане" потвърдиха, че ще сезират Конституционния съд по този въпрос. От БСП излязоха с позиция, в която отбелязват, че парламентарната група е гласувала "против" избора на двамата конституционни съдии. Казват, че са призовали президента да блокира избора и той го направи. За тях това е правилното решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маями Хийт се подсилва с гард на Шарлът Хорнетс
Маями Хийт се подсилва с гард на Шарлът Хорнетс
Проф. Александър Маринов: Изборът на конституционни съдии от НС е политическа сделка
Проф. Александър Маринов: Изборът на конституционни съдии от НС е политическа сделка