НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: Изборът на конституционни съдии от НС е политическа сделка

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 23.01.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии има много сериозни възражения в авторитетни, научни и други среди. Най-добре е не само за този състав на Конституционния съд, но и за българските институции да отпадне сянката на съмнението, че има нещо нередно. Не виждам защо трябва да се бърза и да се рискува авторитета на тази авторитетна институция. Това каза в студиото на "Още от деня" политологът проф. Александър Маринов - бивш председател на Стратегическия съвет към президента Радев.

Според него мнозинството, което излъчи тези конституционни съдии, по един "безцеремонен начин" е погазило "току-що приетия нов текст на Конституцията, който изисква, когато парламентът назначава на определени позиции хора, това да бъде не само открито, публично, сериозно обсъдено, но и да гарантира компетентността на назначаваните лица".

"Ясно е, че става дума за една политическа сделка. Тази сделка ще продължи нататък с други назначения", прогнозира проф. Маринов и допълни: "Едва ли някой сериозно смята, че особено единият от двамата избрани ще бъде независим и има необходимата компетентност."

Той беше категоричен, че президентът Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на клетва на новите конституционни съдии и подчерта:

"Според мен той трябва да отиде и няма да постъпи като господин Плевнелиев. Има си институционални, легитимни начини да изразиш отношение. Той няма по такъв начин да саботира полагането на клетва."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев атакува в КС избора на Атанасова и Белазелков (ОБЗОР)
Румен Радев атакува в КС избора на Атанасова и Белазелков (ОБЗОР)
Иран надви ОАЕ и потегля към елиминациите на Купата на Азия от първото място
Иран надви ОАЕ и потегля към елиминациите на Купата на Азия от първото място