НОВИНИ

Израел потвърди смъртта на 24 войници

Сражения в Газа и опит за сделка с Хамас

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:33, 23.01.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелската армия е започнала разследване на смъртта на 24 свои войници, от които 21 резервисти. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху определи вчерашния ден като един от трудните от началото на войната, но заяви, че Израел ще продължи да се сражава в Газа до "абсолютна победа".

На фона на продължаващите сражения в анклава американско издание съобщи, че Тел Авив е отправил предложение за сделка с Хамас.

Израел скърби за убитите си войници. Само за ден загинаха 24-ма, 21 от които при една единствена атака на Хамас. Това е най-тежката загуба от началото на сухопътната операция в Ивицата Газа.

"Около 4 часа следобед терористите са стреляли с гранатомет срещу танк, отделно е имало експлозия в две двуетажни сгради. В резултат те са рухнали в момент, когато повечето от войниците са вътре - в сградите или около тях. Сградите вероятно са експлодирали в резултат на мини, които нашите сили са поставили в тях след заповед да бъдат разрушени, както и друга терористична инфраструктура в района", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

В съвместно изявление премиерът Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант определиха загубата на 24-мата военнослужещи като тежък удар. Но се зарекоха, че няма да отстъпят.

"Израелската армия започна разследване на трагедията. Трябва да извлечем необходимите уроци и да направим всичко възможно да запазим живота на нашите воини", каза още израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Снимки: БТА

Интензивните сражения продължават на цялата територия на Ивицата Газа. На юг израелската армия твърди, че е поела контрола над командни постове на Хамас, а болниците Насер и Ал Амал, където се предполага, че се укриват бойци на ислямистката групировка, са обкръжени.

На север Бригадите ал Касам - въоръженото крило на Хамас, твърдят във видео, разпространено днес, че са атакували израелски войници и техника в Джабалия. А сред разрухата - щастлива развръзка за затрупано в дома си в Рафа дете, което е извадено невредимо.

На този фон - опит за сделка между воюващите страни. Американският портал Аксиос първи оповести, че Израел е предал на Хамас чрез катарски и египетски посредници предложение за двумесечно примирие в замяна на освобождаването на всички заложници.

CNN обаче се позовава на израелски официален представител, според когото израелската инициатива е далеч от "предложение" и са нужни много стъпки преди да се стигне до сделка.

Американската новинарска телевизия коментира, че подобно предложение е било обсъждано поне два пъти през последните седмици, но е малко вероятно Хамас да се съгласи на такива условия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Лечков пред БНТ: Няма решение на Изпълкома Михаил Касабов да бъде вписан като президент на БФС
Йордан Лечков пред БНТ: Няма решение на Изпълкома Михаил Касабов да бъде вписан като президент на БФС
Ботев Пд загуби от тима на Подолски в мач със седем гола
Ботев Пд загуби от тима на Подолски в мач със седем гола